Sonntag, 24. Februar 2019

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


Aktivisti grupe “EndGelände” su, u sklopu nedelje akcije, protestvovali protiv rezultata Komisije za ugalj u Njemačkoj, i pri tome zauzeli jedan bager na rudniku lignita u Lausitzu, u blizini Leipziga. Protest da, ali zauzimanje tuđih sredstava za rad ne. Svih 17 učesnika protesta je uhapšeno.

Indonezija i vulkani su u zadnje vrijeme skoro postali sinonimi. Iz jedne male luke po imenu Pehe, na ostrvu Siau vidi se vulkan Karangetang, kako izbacuje dim i pepeo. Zbog aktivnosti vulkana, desetine stanovnika iz mjesta morali su biti evakuisani na sigurno.

U Nici, u Francuskoj, jedan majstor upravo nanosi posljednje poteze četkom na ogromnoj figuri sa likom predsjednika Trumpa. Grad Côte d´Azur se nalazi u sred priprema za karneval, koji će se ove godinje održati pod motom “King of Cinema”.

Samo jedno raskršće puteva u Idalia, predgrađu grada Townsvillea u Australiji, viri iz vode. Sve okolo je poplavljeno. Uprkos i do sada velikim poplavama, kažu da plima još nije dostigla svoj vrhunac. Padavinama nema kraja.

Nova kineska godina je na državnoj televiziji proslavljena sa bombastičnim show programom i pompeznim vatrometom.

Tokom proslave Nove godine u Yangonu u Myanmaru, jedan dječak je zauzeo mjesto na ramenima svoga oca. Naime, i u Myanmaru su Kinezi proslavili dolazak Godine svinja.

O kakvoj se zimi i snijegu radilo u Bayarnu u Njemačkoj, pokazuje slika jednog skijaša na snijegom pokrivenom vrhu Veliki Arber, sa 1.456 metara nadmorske visine.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen