Donnerstag, 14. Februar 2019

Emocije za sve


Nova saznanja pokazuju kako lica širom svijeta govore o osjećanjima.
Oči izdaju da li je jedan osmijeh pravi, ili ne. Oblik usta je, takođe, jedan veoma važan kompas emocija.
Postoji sedam osnovnih emocija ko čovjeka. Barem tako je jednom utvrdio američki psiholog Paul Ekman. U međuvremenu, mnoge njegove kolege su nabrojale mnogo više emocija. Ipak, svi oni su ostali saglasni u jednom: na ljudskom licu ogledava se samo ograničeni broj osjećaja.
Postavlja se pitanje: kako se izražava ljutnja, tuga ili radost? A prije svega: Da li je pojedinačna mimika ista kod svih ljudi?.
Odgovor na ova pitanja dali su, ne psiholozi, nego kompjuterski stručnjaci sa Univerziteta Ohio u SAD. U svim svjetskim kulturama, 35 mimika se mogu sasvim tačno razumjeti. U stvari, 35 od mogućih 16.384 mimika, koliko bi ih moglo biti, ako se lice podijeli u mišićne zone, koje se mogu razvući ili kombinovati međusobno. Istraživači su u tu svrhu analizirali sedam miliona odgovarajućih internet snimaka, na jezicima definisanih kulturnih prostora. Pri tome su pronašli 17 različitih osjećaja sreće, ali u svakom kulturnom području izraz lica za gađenje ostao je jedinstven.
Primjena rezultata istraživanja neće se baš svima dopasti: Sada istraživači žele napraviti software prepoznvanja lica, koja su memorisana od strane nadzornih kamera, postavljenih na javnim mjestima širom svijeta.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen