Montag, 4. Februar 2019

Finale negativnih rekorda




New England Patriotsi su po šesti put u istoriji osvojili trofej Vincea Lombardija pobijedivši Los Angeles Ramse sa 13:3 u 53. Super Bowlu odigranom na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti.
Inače, ovaj Super Bowl je bio daleko od najavljivanog spektakla i postao dvoboj sa najmanje poena u istorijii finala američkog fudbala.
Bill Belichick i Tom Brady zajedno su osvojili šesti naslov, a New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija ekipa sa šest osvojenih trofeja.
U prvom poluvremenu jedine poene postigao je Stephen Gostovski za New England Patriotse te je prvo poluvrijeme završeno rezultatom 3:0. Osim toga, deveti put u istoriji Super Bowla dogodilo se da nakon prve četvrtine rezultat bio 0:0, a već po peti put u utakmici u kojoj su igrali Patriotsi. Na neki način, bila je to dobra najava raspleta za Patriotse, jer su u prethodno iz takvih situacija četiri puta izašli kao pobjednici.






Vođe napada u obe ekipe su bili neuvjerljivi. To se pogotovo odnosi na Jareda Goffa (24) kojemu je ovo bio debitantski nastup u Super Bowlu. Međutim, ni veteran Tom Brady (41) nije briljirao. Nijednom nije uspio dovesti svoju momčad u priliku za "touchdown".
Ramsi iz dobrih obrambenih akcija nisu uspjeli izvući nikakvu korist pa su stoga u prvom poluvremenu i otstali bez poena.
U 43. minuti Greg Zuerlein, postiže "field goal" i izjednačava na 3:3. Točno sedam minuta prije kraja osnovnog dijela utakmice vidjeli smo prvi "touchdown", kada se u jednooj akciji probio Sony Michel i doveo New England u vođstvo 10:3. Nakon toga je Stephen Gostkowski, na 1:07 minuta prije kraja utakmice postigao svoj drugi "field goal" na utakmici, i konačni rezultat utakmice je bio13:3. U ovoj utakmici je briljirala obrana Patriotsa. Oni su jedan od najboljih napada u NFL-u ostavili bez "touchdowna", samo sa jednim "field goalom", što je nakraju i dovelo do njihove pobjede u finalu.
Sve u svemu jedan Super Bowl negativnih rekorda.
Toliko malo poena sa obe strane, u jednom finalu, nije bilo nikada do sada. Prvi put nakon 1972. godine, Ramsi su druga ekipa koja je finale završila bez “touchdowna”. Tada to za rukom nije pošlo Miami Dolphinsima. Pozitivna stvar za Ramse, Njihov napadač Johnny Hekker šutnuo je loptu 65 yardi daleko.




Iako Tom Brady nije bio odlučujući faktor u ovoj utakmici, on je ipak ostao u centru pažnje.
Ovom pobjedom on je postao jedan od najvećih sportista u istoriji NFL. On je prvi igrač koji je Super Boel osvojio šest puta. A kako je već najavljeno, on će i naredne sezone igrati u NFL.
Utakmicu je na stadionu pratilo 75 hiljada gledalaca, i oko 800 miliona ispred TV ekrana.




Od onog što izaziva posebno interesovanje sa i oko Superbowla, zabilježićemo da je u uvodu utakmice američku himnu izvela je soul ikona Gladys Knight (77), a nakon toga bacala novčić za prvu lopotu, koji joj je predat za uspomenu. Poluvrijeme je svojim nastupom začinila grupa "Maroon 5".
(express)
(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen