Dienstag, 12. Februar 2019

Nekada skandal, danas prestižni trofej



Amadeo Modigliani je akt sliku “Nu couche” naslikao 1917. godine.

U maju prošle godine na aukciji u renomiranoj aukcijskoj kući Sotheby's, akt slika „Nu couche“ italijanskog slikara Amadea Modiglianija prodata je za 157 miliona dolara anonimnom ponuđaču i tako postala naskuplja prodata slika u ovoj aukcijskoj kući. Istovremeno je Modigliani postao prvi umjetnik koji je drugi prešao prag aukcije od 150 miliona za sliku. Primjećuje se: Bez superlativa, barem odkad “Salvator Mundi” Leonarda da Vincija prodat na aukciji kod Christie's nije više u aukcijskom poslu.
Nu couche”, akt žene koja otkrivenim leđima leži prema posmatraču i jasnim pogledom mirno gleda oko sebe. Koža joj se sjaji poput antičke ploče, i čovjek u trenutku misli na crvenu zemlju južnih pejsaža, o čemu je Cesare Pavese pisao u romanu “Đavo na brdima” 1948. godine.
Nu couche” najveća slika umjetnika, poslijednji put je viđena na retrospektivi Modigliani u galeriji Tate u Londonu. Bila u privatnom vlasništvu, od kad je 1963. godine je na aukciji prodata za 26,9 miliona dolara. Slika je dio iz serije aktova umjetnika, nastale između 1916. i 1919. godine.
(NZZ)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen