Dienstag, 26. Februar 2019

Izložbe: Željeni snovi i mora


U Londonu je ponovo otkrivena nadrealistkinja Dorothea Tanning.
Kad je umrla 2012. godine, imala je tačno 101 godinu. Najveći dio vremena svog života provela je kao supruga, a tek onda kao umjetnica, slikarka. Izložba, koja će krajem februara biti otvorena u Tate Modem u Londonu, pretvoriće gornju konstataciju u suprotnost. Amerikanka je dugo vremena bila udata za njemačkog nadrealistu Max Ernsta, ali je i sama stvorila velika samostalna djela, posebnog sjaja.
Njene ranije slike su nadrealističke zagonetke, koje, istovremeno, otkrivaju mnogo toga o njoj, njenim željama, njenim snovima, njene noćne more, njene strahove.
Maxa je upoznala 1942. godine, a baš tada je nastala njena najbolja slika pod nazivom „Rođendan“, portret nje same.
Na toj slici se čini, da haljina koju nosi, vodi sama svoj život, razotkrivajući, i pokrivajući njeno tijelo podjednako. A uz to se vidi i jedna manja demonska kreatura, kakve se vide na slikama Hieronymusa Boscha. Tanning, jedna autodidaktkinja, koja se mogla nositi sa najvećim, dvadesetog vijeka, ali istoričari umjetnosti već odavno ne dozvoljavaju takva poređenja.
Ipak, 21. vijek je epoha umjetničke istorijske revalorizacije, kasnih otkrića.
Tome baš odgovara što će Tate Modern uskoro izložiti djela iz vlasitite kolekcije, i od aprila, čitavu godinu, prezentirati djela žena. Kasno iskupljenje za sve Tanninge ovoga svijeta.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen