Freitag, 1. Februar 2019

Sličan Starom mostu, samo željezni

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda 1. februara 2012. godine)


The Iron Bridge u Engleskoj

Iron Bridge u Engleskoj pokrajini Shropshir je, na prvi pogled, toliko sličan našem Starom mostu da smo morali malo pobliže protabiriti po internetu, kako bi o njemu saznali koju više. Ovaj most je star 232 godine i najstariji je željezni most na svijetu. Od osamdesetih godina prošlog vijeka nalazi se na listi UNESCO. Nismo mogli pronaći podatke da li se organizovano skače sa ovog mosta.
Željezni most (engleski naziv The Iron Bridge) je prvi željezni most na svijetu. Izgrađen je davne 1779. godine preko rijeke Severn u Shropshiru u Engleskoj. Prema ovome mostu obližnje naselje je dobilo ime Ironbridge. Most je napravljen po ideji vlasnika tadašnje željezare Abrahama Darbyja, kako bi lakše transportovao robu iz željezare. Most se sastoji od pet lukova, 482 osnovna konstruktivna dijela, a zajedno sa opremom broji tačno 1.763 željeznih dijelova. U njega je ugrađeno 387 tona željeza, a zabilježeno je da je tada koštao cijelih 3.200 funti. Osnovani konstruktivni dijelovi mosta su pet paralelnih željeznih lukova. Raspon mu je 30,5 metara, dužina 60 metara, a visina iznad vode 15 metara.
Izgradio ga je arhitekta Thomas Pritchard, a finansirao vlasnik rudnika Abraham Darby III. Izgradnja i puštanje u saobraćaj ovog mosta označava početak ere novog „željeznog doba“. Za ono vrijeme, most je predstavljao najveću slobodnostojeću mostovnu konstrukciju. Osamnaesti vijek predstavljao je vijek početka industrijalizacije i ovaj most je bio svojevrsni znak raspoznavanja moći i spomenik industrijskoj revoluciji.
Most je služio svojoj osnovnoj namjeni, transportu roba, do 1934. godine, kada je saobraćaj preko mosta obustavljen, a dalje je služio samo za prelaz pješaka. Sve do 1950. godine, pješaci su za prelazak preko mosta morali plaćati mostarinu.
Od 1950. godine, most prelazi u posjed državnog vijeća Shropshira. Most i okolina, sa postrojenjima rudnika i željezare, proglašeni su muzejem. Od 1986. godine, The Iron Bridge nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO.
(izvori: Wikipedia, ironbridgemuseum)
Priredio: Smail Špago
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen