Dienstag, 5. Februar 2019

Fotografija zamrznutog mjehura od sapunice


Hladno i suho vrijeme omogućava pravljenje ovakvih fotografija.
Zamrznuti mjehur sapunice pokazuje perfektnu svjetlost njegove kristalne strukture. Za pravljenje fotografije ledene kristalne kugle potrebna je sapunica, uz dodatak malo šečera.
Početkom zime, oduševljavale su nas slike snježnih pejsaža. A šta sad? Na redu su slike leda?
Nula stepeni Celzijusa, uprkos klimatskim promjenam, a ipak dolaze redovno.
Posebna vrsta estetskih fotografija su snimci zeleđenih mjehura od sapunice. Kristalima presvučene kugle djeluju kao obojene kugle za jelku, a povremeno i same sjaje svojim sjajem.
Normalni mjehurići od sapunice prilikom dodira sa bilo kakvim predmetom, ili tlom, pucaju same od sebe. Da bi postale čvršće, koristi se dodatak malo šećera. Dovoljna je jedna kocka šečera, sapunicu malo promućkati. Za pravljenje ovakvih fotografija najbolje je vrijeme ranije ujutro, ili kasnije uveče, kada sunčeva svjetlost pada malo niže, a uz to također može pomoći i obična baterijska lampa. Uz to, jedna tamnija pozadina povećava efekat. Kameru staviti na stativ, napuhati mjehur od sapunice, najbolje uz pomoć slamke od soka, i mjehur spustiti na predviđenu podlogu. Nakon kratkog vremena formiraju se ledeni kristali na kugli, koje se vrlo brzo prošire po čitavoj kugli. Svaka faza oblikovanja kugle je vrijedna fotografije. U zavisnosti od uslova prilikom svake fotografije razvije se jedinstvena mustra.
Vrijedi pokušati. Što bolji fotoaparat, to bolja fotografija.
(Fotomagazin)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen