Mittwoch, 13. Februar 2019

Odlazak fudbalske legende: Preminuo Gordon Banks, jedan od najboljih golmana svih vremena


Gordon Banks, engleski golman koji je s Engleskom osvojio naslov svjetskog prvaka 1966. godine, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u 81. godini života, objavljeno je na službenim stranicama njegovog bivšeg kluba Stoke Cityja.
Njegovu obranu glavom Peléovog udarca na svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku britanski su mediji proglasili odbranom stoljeća. Proglašavan je golmanom godine u izboru FIFA-e šest godina zaredom od 1966. do 1971.
"S velikom tugom objavljujemo da je Gordon preminuo tiho tokom noći", napisala je porodica u svom saopštenju u kojem kaže da je "potresena i ponosna" na Banksa.
Prema pisanju više britanskih medija, Banks je bolovao od raka bubrega od decembra 2015.
Banks, koji je sudjelovao u pobjedi Engleske nad Njemačkom od 4-2 u finalu Svjetskog prvenstva 1966., odigrao je 73 utakmice u dresu 'Gordog Aalbiona', a u golmansku penziju je otišao 1972. s 33 godine kada je izgubio vid na desno oko nakon jedne saobraćajne nesreće. 
Što se tiče klupske karijere najveći je dio karijere igrao za Leicester (od 1959. do 1967.), a zatim za Stoke City (od 1967. do 1973.) prije odlaska u penziju.
"Banks of England", kako mu je bio nadimak, smatran je jednim od najvećih golmana svijeta i od strane svojih legendarnih suvremenika Rusa Leva Jašina i Talijana Dine Zoffa.
(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen