Donnerstag, 28. Februar 2019

Trojke, odjednom...


Protekle nedelje, na krovu jedne zgrade u Münchenu, gdje inače, već dvije godine boravi jedno malo stado ovaca, na svijet su došle trojke.
Tri jagnjeta, sva tri muška. Za ljude koji se brinu o njima, bio je trenutak iznenađenja, kada je mama ovca, jednog za drugim, ojagnjila tri mala jagnjeta. Težina nakon poroda, svaki po 3,5 kilograma. Kao i sva druga jagnjad, i njih trojica su odmah, nakon što su došli na svijet stali na svoje noge i potražili mlijeko kod svoje majke. Jaganjci će ostati uz svoju majku, i pridružiti se odraslim članovima stada.
Na krovu zgrade, koja se nalazi u blizini Ostbahnhofa u Münchenu, nalazi se ukupno jedanaest „crnonosih“ ovaca. To je jedna rijetka vrsta. Potiču sa pašnjaka na Oberwallisu, na jugu Švicarske. Ne traže puno hrane, ali, takođe, ne daju puno vune ni mesa, kao druge ovce. Zbog toga, za ovu vrstu ovaca uzgajivači nikad nisu ni imali puno interesa. Po prirodi su neobično mirne, baš kao ovce, kako to narod kaže.
Ovim ovcama, na krovu zgrade, redovno u posjetu dolaze đaci, kako bi praktično, i na licu mjesta upotpunili svoje znanje. Posjete moraju biti unaprijed najavljene, kako se ne bi stvarala gužva i uznemiravalo ovce. Sada, kad na svijet dolaze mladi, posjete su uskraćene, barem na mjesec dana.
A dotle će i ovi maleni, biti još veći i još jači.
(sdz)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen