Freitag, 26. April 2024

Rekordni let na skijama čudesnog Japanca

 



Čudesni Japanac Ryoyu Kobayashi je postavio svjetski rekord u skijaškim skokovima preletjevši 291 metar na improvizovanoj skakaonici na Islandu.

Jedan od najboljih ski-skakača u historiji je u saradnji s Red Bullom pokušao oboriti svjetski rekord na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall.

Tokom dva dana probnih letova doskočio je na 256, 259 i 282 metra, a u finalnom skoku je preletio čak 291 metar, što je 37,5 metara više od svjetskog rekorda koji je postavio Stefan Kraft na takmičenju Svjetskog kupa.

Kobayashi je u zraku bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Dvadesetsedmogodišnji Japanac je u karijeri ostvario 32 pobjede u Svjetskom kupu, dva puta je bio ukupni pobjednik, ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022., a tri puta je osvojio i Novogodišnju turneju.

"Dugo sam sanjao o ovom skoku, oduvijek sam želio letjeti dalje od svih drugih i želim pomicati granice", rekao je Kobayashi nakon najdužeg leta u historiji.

(klix)







Ryoyu Kobayashi na NG turneji

Kobayashijev let od 291 metar nije svjetski rekord

Hlidarfjall. Svjetska skijaška asocijacija FIS potvrdila je spektakularan let Ryoyu Kobayashija od 291 metar. Ali potrebno je više da se postavi svjetski rekord. Japanski atletičar svjetske klase Ryoyu Kobayashi također je zvanično postigao najduži let u istoriji skijaških skokova. Kako je potvrdila Svjetska skijaška asocijacija FIS, 27-godišnjak je u srijedu, na posebno izgrađenoj skakaonici u islandskom skijalištu Hlidarfjall, sletio na 291 metar. Međutim, senzacionalna udaljenost se ne smatra svjetskim rekordom zbog neregularnih uslova. Poljski portal "skijumping.pl" ranije je izvještavao o PR kampanji Kobayashijevog glavnog sponzora Red Bulla. Trenutni svjetski rekorderi u skijaškim letovima i dalje su Silje Opseth iz Norveške sa 230,5 metara za žene i Austrijanac Stefan Kraft sa 253,5 metara za muškarce. Pokušaji svjetskih rekorda obično se priznaju samo na takmičenjima Svjetskog kupa. Svjetska asocijacija je, između ostalog, istakla da materijal za skakače mora provjeriti inspektor ovlašten od strane Fis-a. Kobayashi je prvobitno ciljao na 300 metara, navodi se u saopštenju Fis-a. Privremena skakaonica je hermetički zatvorena tokom spektakla i sada će biti odmah demontirana.

(fotografije: msn, screenshit RedBull)

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen