Mittwoch, 3. April 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika, Jugoslavenski list, 21. oktobar 1925. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 21. oktobra 1925. godine, objavljena je rubrika “Mostarska hronika” koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Mostarska Hronika

(Od našeg redovitog dopisnika)

Mostar 14. oktobra

-:-

Novo literarno udruženje

Ovdje je na preparandiji osnovano literarno udruženje pod imenom “Aleksa Šantić”. Ovaki literarni krugovi odgojili su u svoje doba naše najveće intelektualce. Za novu generaciju, koja će se u analima prosvjete nazivati fusbalska, može da bude ovakav krug od presudne važnosti za njezinu budućnost. Ako uspije ovom krugu unijeti malo više spiritualnosti i volje za znanjem u dušu naše omladine, onda će se ubrzo promijeniti kurs njezina obrazovanja. Ovaj krug može također u mnogome da nadomjesti manjkavosti sistema današnje obuke i time, što će se u diskusiji poticati pojedince na razmišljanje i rezimiranje svog dojakošnjeg životnog i intetektualnog iskustva.

-:-

Neurednosti u željezničkom saobraćaju

Naš saobraćaj nije ni izdaleka sređen. Iz dana u dan čuju se najogorčenije pritužbe i jadikovke, koje se potkrepljuju činjenicama različitih neurednosti. Također je razočaranje radi nove carinske tarife općenito. Jedan vagon od Mostara do Zelenike putuje po 8 dana, a na pruzi Mostar – Metković zadržaje se vagon po 4 dana. U osobnim vlakovima čitavi vagoni dolaze u stanicu zajključani, a oni se otključavaju samo “posebnim” gostima. Pomanjkanje vagona još traje te to mnogo ometa normalan rad, ali se opet ne čudimo tome pomanjkanju kad vagoni putuju 120 km heftu dana. Na željeznici je to sve jedno sa drugim solidno prikopčano.

-:-

Šport u Mostaru

ŠK Zrinjski kontra ŠK Uskok 5:1 (0:1)

Juče je u Mostaru gostovao ŠK Uskok iz Čapljine, koji je sa ovdašnjim ŠK Zrinjski odigrao prijateljsku utakmicu. Zrinjski ga je sa lahkoćom osjetno porazio. Uskok je igrao jako smeteno, bez ikakvih kombinacija. Svaki je igrač igrao na svoju ruku i po svojoj glavi. Zrinjski je prvo vrijeme zatajio, ali se je kasnije oporavio i služeći se sa kratkim pasovima i lijepim kombinacijama, uspio je da tako osjetno porazi Uskoka. Kod Uskoka je bilo i grubosti, Njegova momčad ostavila je vrlo slab utisak u Mostaru. Oni su izgubili svaku volju odmah nakon prva dva gola i samo su se tek tako nemoćno branili. I s jedne i s druge strane bilo je više kornera, ali su ostali svi neiskorišćeni. Simić je bio najbolji momak polja. - Sudio je g. Simo Banić, korektno.


Prilog: željeznička stanica Mostar, 1920-ih

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen