Sonntag, 28. April 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


More tulipana

Polje tulipana u okrugu Gifhorn, snimljeno iz zraka dronom. Milioni tulipana ovih dana ponovo očaravaju brojne prolaznike u okrugu Gifhorn u Donjoj Saksoniji. Oko 40 miliona lala jarkih boja trenutno cvjeta na četiri polja ukupne površine 40 hektara. Kratkoročna igra boja sada se široko proširila i privlači mnoge posjetitelje, kaže Paul Sofer, jedan od tri izvršna direktora Eickenhofa u općini Vordorf sjeverno od Braunschweiga. Od 2017. godine farmeri u regionu razmnožavaju lukovice tulipana na sve većoj površini. Nakon toga, lukovice se odvoze u partnersku kompaniju u Holandiji i tamo ih profesionalci tulipana prerađuju u rezano cvijeće, koje se zatim može prodavati u regiji od januara do aprila sljedeće godine. Međutim, more cvijeća traje samo nekoliko dana prije nego što se glavice tulipana pokose. Usput, nije dozvoljen ulazak u polja.




Jaka kiša poplavila Dubai

Čovjek se kreće suhih nogu na poplavljenoj ulici Sheikh Zayed Road Šeika u Dubaiju - jer hoda po graničnom zidu. Ujedinjeni Arapski Emirati čine sve, da se izbore s posljedicama neuobičajeno jake kiše početkom prošle sedmice. Aerodrom Dubai, jedan od najprometnijih na svijetu, do petka se još nije bio vratio normalnom radu. U ponedjeljak i utorak na Emirates, koje karakterizira pustinjska klima, sručili su se prolomi oblaka istorijskih razmjera. Dubai je u utorak zabilježio 142 litre kiše po kvadratnom metru, uz grad i oluje. Najmanje jedna osoba je ubijena. Iz Chatm al-Shakle u Abu Dabiju vlasti su čak prijavile 254 litre za utorak. Prema državnoj novinskoj agenciji Wam, ovo su bile najveće vrijednosti otkako su započeli bilježenje prije 75 godina. Prosječna godišnja količina padavina na aerodromu u Dubaiju je 94,7 litara. Aerodrom i važni putevi bili su pod vodom za nekoliko sati. U utorak uveče više nije bilo dozvoljeno avionima da slete. letovi su preusmjereni. Sheikh države šeik Mohamed bin Sajid al Nahjan, vladar Abu Dabija, rekao je u srijedu navečer da vlasti rade na brzoj procjeni stanja infrastrukture u cijeloj zemlji i ograničavanju štete. Stručnjaci su odbacili spekulacije da je takozvano sijanje oblaka moglo doprinijeti poplavama. Mali avioni pri tome ispuštaju hemikalije u oblake, koje bi trebalo da izazovu kišu. Međutim, naučnici su rekli da ovo samo po sebi nije moglo uzrokovati provale oblaka.




Swift kao izmučena pjesnikinja

Obožavalac fotografira promociju Taylor Swift u Los Angelesu. Ljubavne brige su glavna tema novog albuma koji je superzvijezda objavila u petak. U muzičkom smislu, 34-godišnjakinja, koja je ponovo blisko sarađivala sa američkim muzičarem Jackom Antonoffom za “The Tortured Poets Department”, stupa na novi teren. Swiftov jedanaesti studijski album karakterizira melanholični retro soft pop s klavijaturama. Dva sata nakon što je te večeri objavila prvu verziju novog albuma sa 16 pjesama, uslijedilo je iznenađenje: muzičarka je objavila još jednu verziju s dodatkom “The Anthology”, ukupno 31 pjesma. Swift je napisala da je „The Tortured Poets Department” dvostruki album. Prije objavljivanja, fanovi su nagađali da bi Swift u svojima stihovima mogla misliti na svog bivšeg partnera Joea Alwyna, s kojim je hodala nekoliko godina do 2023. U petak su neki spomenuli i britanskog muzičara Mattyja Healyja, za kojeg se priča da je a njim Swift nakratko izlazila 2023. godine. U naslovnoj numeri „Odeljenje mučenih pesnika” narator pjeva o bivšem ljubavniku sa kojim je prošla kroz kratku, intenzivnu fazu. Ona ga opisuje kao "tetoviranog zlatnog retrivera" koji puši - kojeg su fanovi prepoznali kao Healyja, pjevača grupe The 1975.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen