Dienstag, 2. April 2024

Iz stare štampe – “Indexi”, Plavi vjesnik, 1967.

 

Plavi vjesnik, 1967.





Dani, 2001.



(tekst koji slijedi objavljen je u listu za mlade "Plavi vjesnik" 1967. godine, autor je bio Miroslav Kutanjac)

Danas taj sastav mnogi stručnjaci, a i članovi ostalih VIS-ova, ubrajaju među najkvalitetnije i najuspješnije beat grupe u našoj zemlji.

Njihov naziv karakterizira njihovo zanimanje. Naime: Slobodan Kovačević, solo-gitara, Ismet Arnautalić, ritam-gitara, Fadil Redžić, bas-gitara i Davorin Popović, vokalni solist studenti su Sarajevskog univerziteta, Najstariji medu njima je Đorđe Kisić koji je završio školu i vodi brigu oko sastava. On je organizator i menedžer sastava.
Slobodan, Ismet i Fadil ujedno su i kompozitori mnogobrojnih pjesama koje sastav svira na svojim gostovanjima, osobito na poznatom sarajevskom plesnom sastajalištu “Sloga”
Iskoristio sam njihov dolazak u Zagreb za ovaj intervju. Pronašao sam ih u garderobi TV-studija kako vrše posljednje pripreme za svoj nastup u jednoj emisiji TV-magazina.
Đorđe Kisić se iznenadio kod je čuo temu našeg razgovora, rekavši: »Bolje pitaj kako smo se održali u ovakvoj velikoj konkurenciji! Nije uspjeh probiti se, već se održati na stečenoj poziciji!«

Razgovor smo morali odgoditi do završetka njihova nastupa. Možda ste ih gledali i slušali na televiziji kada su nastupili s kompozicijiom »Zašto je prazan čitav svijet«.
Poslije nastupa zopočeli smo razgovor o postanku i opstanku ovog renomiranog sastava ...
»... Naš sastav djeluje već tri-četiri godine. Nakon osnutka počeli smo sa sviranjem stranih kompozicija, osobito popularnih Beatlesa. Ubrzo smo shvatili da su Beatlesi jedinstveni i da ih
nitko ne može uspješno imitirati. Zbog toga smo se prebacili na komponiranje i sviranje vlastitih ostvarenja.

Našem uspjehu i popularnosti u početku je mnogo pomogla i plesna dvorana »Sloga«, gdje i danas nastupamo.
U toj dvorani smo stekli mnogo poklonika. To nam je omogućilo j poziv na sarajevsku radio-stanicu. Prvi pokusi su bili zadovoljavajući. Otada smo česti gosti programa Radio-Sarajeva. Ubrzo smo sklopili ugovor sa sarajevskim Velikım plesnim orkestrom, i s Revijskim orkestrom. U tim orkestrima još i danas nastupamo kao samostalna ritam-sekcija. To nam je omogućilo veći broj radio-snimaka. Tado smo snimili i ploču, a uslijedili su i televizijski nastupi.
U tom prvom dijelu našeg djelovanja najveći uspjeh je bilo sudjelovanje na »Opatija 65«, gdje smo nastupali u sklopu Velikog plesnog orkestra.
Drugi dio našeg sastava vezan je za dva nova člana. Prije godinu i po dana u našem sastavu je izvršena mala izmjena. Sastavu su pristupilia dva člana iz VIS-a »Lutalice«, To nije izmijenilo kvalitetu sastava. Sada smo još intenzivnije prešli na komponiranje i pronalaženje vlastita stila.

Ta aktivnost urodilo je plodom. S kompozicijom »Pružam ruke« (kompozitora Kovačevića) učestvovali smo na takmičenju za »Pjesmu Eurovizije«. Tim pozivom smo bili veoma iznenađeni, jer se niko od nas nije nadao do će se pojaviti na takvom kvalitetnom natjecanju. (Ta je kompozicija ocijenjena u jednom listu kao najbolja izvedba našeg VIS-a).
S istom kompozicijom smo nekoliko mjeseci poslije biranja »Pjesme Eurovizije« sudjelovali
na takmičenju za »Pjesmu Intervizije«. To dva nostupa u tako kratkom vremenu ujedno su i vrhunac našeg uspjeha. Sada se trebalo brinuti zo opstanak sastava na tako visokom mjestu. Uslijedila su mnogobrojna gostovanja u našoj Republici a i u Beogradu, gdje uz našu sarajevsku imamo najvatreniju publiku,
Pozvani smo na festival RTV Sarajeva za »Vaš šloger sezone«. Svirali smo opet našu komporiciju »Oko malih stvari svađamo se mi« (autori Arnautalić i Kovačević). Kompozicija je ušla u finale, a poslije je snimljena i na ploču.
Tada je uslijedila malo pauza, pa onda gostovanje u Beogradu... a sada smo u zagrebačkom TV studiju.
Gitarijade? Mnogi se čude što naš sastav ne nastupa na tim natjecanjima, Zašto? Imame loše mišljenje o tim skupnim nastupima beat-sastava. Danas se svaka gitarijada naziva jugoslovenskom, ali po sudjelovanju boljih sastava (isto tako i po kvaliteti) taj naziv nikako ne odgovara. Imali smo jedan nastup na Gitarijadi, ali to je bio i posljednji, Naše je nastupanje usmjereno prema radio i TV nastupima te solo koncertima.

Planovi? Najveći je taj do se održimo u ovakvoj konkurenciji. Uskoro završavamo snimak nove ploče, Snimili smo »Čovjek ni otkuda« (The Beatles), te naše kompozicije »Pružam ruke» i »Zašto je prazan čitav svijet«. Četvrtu kompoziciju »Naše doba«, tokoder našu, spremamo malo duže, tako da će ploča karakterizirati naš stil sviranja. Možda je naš uspieh i zasnovan baš na tome što izvodimo vlastite kompozicije,
Sudjelujemo i jednom kompozicijom na natječaju za »Opatija 67«. Sklopili smo angažman u Vodicama, gdje ćemo, svi su izgledi za to, nastupiti so Zdenkom Vučković... A zatim u inozemstvo.... okušat ćemo i tamo sreću!«

Miroslav Kutanjac (18)

(mustafa.topčagić)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen