Montag, 1. April 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Tajna zvuka

Zašto je italijanski violinista Nikolo Paganini uspeo da izvuče tako posebno lijepe tonove iz svoje legendarne violine „Il Cannone“? Naučnici na skup European Synchrotron Radiation Facility u Grenoblu, Francuska, žele da rješe ovu misteriju. Planiraju da koriste rendgenske zrake kako bi pregledali instrument star oko 280 godina, kako bi analizirali strukturu drveta do hiljaditi dio milimetra.



Vulkanski oblak se kreće nad Evropom

Vulkanska erupcija u blizini primorskog grada Grindavík na Islandu, mogla se vidjeti kilometrima daleko. Tragovi erupcije sada se mogu naći i iznad kontinentalne Evrope. Oblaci dima i pepela kreću se iznad nekoliko država.

Zemlja se ponovo rascijepila i izlila lavu u okolno područje: vulkan na Islandu eruptirao je četvrti put u samo četiri mjeseca. Događaj je bio vidljiv miljama daleko, u glavnom gradu Rejkjaviku, a jedan stručnjak ga je nazvao "najjačom erupcijom do sada". Rezultirajuće emisije se sada šire kontinentalnom Evropom, kako je najavio Copernikus, program Evropske unije za posmatranje Zemlje.

Stručnjaci su procijenili satelitske opservacije i u svojoj analizi uzeli u obzir pretpostavljenu visinu erupcije od oko pet kilometara. Iz ovoga su odredili vjerovatnu putanju vulkanskog oblaka u narednim danima.

Copernikus je u četvrtak izvijestio da su se dim i pepeo već proširili Irskom, Velikom Britanijom i dijelovima Skandinavije. Dim se sada kreće dalje preko Baltičkog mora prema baltičkim državama i Poljskoj do Rusije. U međuvremenu su dostignuti povećani nivoi sumpor-dioksida (SO2), ali se oblak znatno razrijedio na svom putu. Prema prognozama, nekoliko tankih vulkanskih oblaka ovih dana nadlijeće i zapad i sjever Njemačke.  




Vatra iz dubine

Lava izbija iz unutrašnjosti Zemlje na Islandu otprilike svake četiri godine, a dovoljno često se opasnost čini toliko savladivom da se lokalno stanovništvo približava svojim terenskim vozilima kako bi promatralo spektakl. Ali ovaj put je biloozbiljno: četvrti put od decembra, pukotina u zemlji otvorila se u nedjelju dobrih 50 kilometara jugozapadno od Reykjavika. Mase lave ugrožavaju obalni grad Grindavík, a stanovnici se možda neće moći vratiti. Geolozi očekuju da će erupcije označiti početak nove ere vulkanske aktivnosti na poluotoku Reykjanes koja bi mogla trajati godinama ili čak decenijama.



Touchdown

Pažnja, da se ništa ne slomi u posljednjih nekoliko metara. Nakon skoro sedam mjeseci, Concorde G-BOAD se vraća u Intrepid Museum, na Pier 86, na obali rijeke Hudson, gdje je bio kod kuće od 2003. godine - svježe ofarban i dotjeran. New York je najgore okruženje za izlaganje aviona, kaže kustos muzeja Eric Boehm. Vjetar i vrijeme uzeli su toliki danak na avionu da je morao otići na tretman uljepšavanja u brodogradilištu u Bruklinu. 4. aprila, penzionisana supersonična mašina ponovo će biti otvorena za javnost.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen