Sonntag, 7. April 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Pomoć lebdi iznad pojasa Gaze

Padobrani s hranom lebde iznad pojasa Gaze nakon što su ispušteni iz transportnog aviona zračnih snaga. Bundeswehr učestvuje u letovima pomoći s drugim državama u kojima se pomoć ispušta padobranima. Zbog borbi između izraelske vojske i islamističkog Hamasa, situacija sa opskrbom u Pojasu Gaze i dalje je vrlo loša. Mnoge zemlje pozdravile je poziv Vijeća sigurnosti UN-a na hitan prekid vatre, i odahnuli nakon što je rezolucija usvojena jer je svaki dan važan. Ovo se odnosi na izgladnjele ljude u Gazi, kao i na taoce koje Hamas drži u zarobljeništvu.

Gotovo šest mjeseci nakon početka rata, Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku je po prvi put pozvalo na "trenutni prekid vatre" u Pojasu Gaze. To bi trebalo dovesti do "trajnog i održivog prekida vatre". Osim toga, najmoćnije tijelo Ujedinjenih naroda zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i naglašava “veliku zabrinutost s obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze”. Dostava pomoći civilnom stanovništvu mora biti proširena. Sjedinjene Države, sa moći veta, suzdržale su se od glasanja, čime su omogućile usvajanje rezolucije. Preostalih 14 članova vijeća glasalo je za. Odluka, koja je obavezujuća prema međunarodnom pravu, i pokazuje sve veću izolaciju Izraela.



Moskva sprovodi zatvorenike

Osumnjičeni za teroristički napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve sjedi u staklenom kafezu u okružnom sudu Basmanny. Nakon napada u kojem je poginulo više od 140 ljudi, a oko 80 povrijeđenih i dalje se nalazi na liječenju u bolnicama. Četiri naoružana napadača su očigledno neselektivno otvorili vatru na posjetioce koncerta u centru Crocus City Hall.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želoio da komentariše teške povrede koje su u ponedeljak zadobila četvorica navodnih glavnih počinilaca. Oni su u nedelju uveče izvedeni pred sudiju. Na njima su bile povrede koje su ukazivale na mučenje od strane ruskih snaga bezbednosti. Imali su jako natečena lica, posjekotine i modrice. Jedan osumnjičeni je imao veliki zavoj na uhu. Drugi nije mogao da hoda i navodno je izgubio svijest tokom sprovođenja. Odvezli su ga u sudnicu na nosilima.

Na društvenim mrežama su se ranije pojavili snimci na kojima se vidi da su osumnjičeni atentatori mučeni, a da je jednom od njih čak i odsječeno uho. Predsjednik Vladimir Putin opisao je te muškarce u ponedjeljak kao "radikalne islamiste". Uprkos indikacijama da je za napad odgovoran ogranak terorističke grupe "Islamska država", Putin je ponovio optužbe da je Ukrajina mogla odigrati ulogu. Na šeširu čuvara u pozadini slike ćirilicom je ispisano FSB, skraćenica za rusku domaću tajnu službu.




Kontejnerski brod srušio most u Baltimoru

Pogled iz zraka na mjesto nesreće u Baltimoru (američka država Maryland). Nakon što se u Baltimoru srušio most za saobraćaj, policija pretpostavlja da je svih šest radnika koji su pali u rijeku mrtvi. Muškarci su bili dio građevinske ekipe koja je morala u noći nesreće da popuni udarne rupe na mostu Francis Scott Key. Među žrtvama su bili radnici iz Gvatemale, Hondurasa i Meksika. Ogroman kontejnerski brod koji više nije bio sposoban za manevrisanje zabio se u rano ujutro u 2,6 kilometara dugački most, što je dovelo do njegovog urušavanja. Nekoliko vozila je palo u hladnu rijeku Patapsco - i ljudi s njima. Dvojica od njih su spašeni živi. Nakon upozorenja, policija je zatvorila most za saobraćaj neposredno prije udara broda. Brodski saobraćaj do luke je obustavljen do daljnjeg i veći teretnjaci su preusmjereni. Luka Baltimore je izuzetno važna za američku ekonomiju – posebno za uvoz i izvoz automobila i lakih kamiona. Preko nje se svake godine otpremi oko 850.000 vozila. Prema riječima predsjednika Joea Bidena, oko 15.000 radnih mjesta ovisno je o tome. Ministar saobraćaja Pete Buttigieg rekao je da se pripremaju za rješenje probleme u lancu snabdjevanja. Ovo ne utiče samo na regiju oko Baltimora, “već i na cijelu američku ekonomiju”.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen