Freitag, 26. April 2024

Nepoznati krajevi - Kanjon kao iz nekog drugog svijeta...

 


...ili, kao rukom isklesan


Usred prekrasnog pejzaža Islanda koji oduzima dah nalazi se skriveni dragulj koji će zadiviti čak i najiskusnije putnike. Govorimo o Stuðlagilu (Stuđlagil), jednoj od najspektakularnijih bazaltnih klisura u ovoj zemlji. Mjesto je sada steklo sumnjivu slavu, poput mnogih mjesta koja se na kraju pojavljuju na Instagram profilu s velikim dosegom. Ali to ne čini Stuðlagil manje vrijednim gledanja!

Šta čini kanjon Stuðlagil (Stuđlagil) tako posebnim? Kada je najbolje vrijeme za posjetiti bazaltne formacije na Islandu? Odgovori iz serije „Mjesto iz snova dana“.



Gdje se nalazi Stuðlagil Canyon?

Na istoku Islanda, izvanredna klisura skrivena je duboko u glečerskoj dolini Jökuldalur. Ako je želite posjetiti, morate pješačiti. Najbliži veći grad je Egilsstaðir i udaljen je skoro 70 kilometara. Ali planinarenjem nije tako daleko. Ovaj dio zemlje poznat je po svojim farmama. Dvije od njih - Klaustursel i Grund - nalaze se na Cesti 923 i nude besplatna parking mjesta. Odavde je oko četiri kilometra pješke do ove bazaltne formacije.



Šta čini formaciju bazalta na Islandu tako posebnom?

Do prije nekoliko godina, ovaj kanjon je bio potpuno potopljen, tako da su karakteristični bazaltni stupovi bili ispod površine vode glacijalne rijeke Jökla. Ali veliki projekat brane odsjekao je gotovo sve pritoke 150 metara duge Jokle. Nekada divlja i neukroćena glacijalna rijeka, koja je zbog odnesenih nanosa bila prilično smećkasta, pretvorila se u bistru i ležeru rijeku. Plavičasta boja Jökla čini prekrasan kontrast s djelomično crvenkastim bazaltnim stupovima koji je sada okružuju. Iako kanjon Stuðlagil još uvijek nema previše posjetilaca, posebno ljubitelji fotografije ne mogu se zasititi ove posebne pozadine. Na putu do same klisure, Jökla uranja u dubine okružene bazaltnim stijenama iznad vodopada Stuðlafoss. Pješačenje vodi kroz uske i ponekad klizave prolaze, pa je dobra obuća neophodna. Ako želite da se spustite u klisuru, imate priliku da to učinite tačno u jednom trenutku, ali to se može postići samo uz malo vještine.



Otkriće Stuðlagila

Klisura Stuðlagil je dugo bila dobro čuvana tajna. Široj javnosti postala je poznata tek posljednjih godina. Glavni uzrok tome je skretanje rijeke Jökla, koja teče kroz klisuru. Ova mjera je poduzeta 2016. godine kako bi se omogućila izgradnja hidroelektrana, čime je snižen vodostaj klisure i otkriveni impresivni bazaltni stupovi.

Geološka ljepota Stuðlagila

Stuðlagil je zapanjujući primjer geoloških čuda koje Island može ponuditi. Klisura je okružena masivnim bazaltnim stubovima koji se uzdižu sa obe strane obala rijeke. Ovi stupovi su nastali polaganim hlađenjem tokova lave koji su tekli preko islandskog pejzaža prije mnogo milenijuma. Ovaj proces stvorio je šesterokutne stupove koji danas oblikuju panoramu Stuðlagila koja oduzima dah.




Kako doći do Stuðlagila?

Stuðlagil se nalazi na sjeveroistoku Islanda, oko 30 kilometara od grada Egilsstaðir. Najlakši način da dođete do klisure je automobilom. Od Egilsstaðira možete pratiti Ring Road 1 istočno, a zatim skrenuti na Cestu 923. Odatle dobro označena planinarska staza vodi direktno do klisure. Cijelo putovanje od Egilsstaðira do Stuðlagila traje oko 45 minuta, dok pješačka staza može trajati od 30 do 60 minuta u zavisnosti od vašeg tempa i vremenskih uslova.

Savjeti za posjetu Stuðlagilu

    1 Nosite odgovarajuću odjeću i obuću: vrijeme na Islandu može biti vrlo promjenljivo, a to se odnosi i na regiju Stuðlagil. Budite spremni za sve vremenske uslove - nosite toplu, vodootpornu odjeću i čvrste cipele.

    2 Ponesite fotoaparat: pejzaž Stuðlagila je jedinstven i nudi bezbroj mogućnosti za fotografisanje. Zato ne zaboravite spakovati svoj fotoaparat kako biste snimili ljepotu klisure koja oduzima dah.

    3 Poštujte prirodu: Island je ponosan na svoju netaknutu prirodu i važno je očuvati je. Molimo vas da ostanete na označenim stazama.

    Kada je najbolje vrijeme za posjetiti kanjon Stuðlagil?

    Iako Jökla vjerovatno nikada neće vratiti nekadašnju snagu, u nekoliko mjeseci i dalje ispunjava kanjon i otežati prolazak planinarskim stazama. To je slučaj nakon otapanja snijega između aprila i maja, ali i nakon dugih i obilnih kiša tokom ljetnih mjeseci. Svi koji planiraju posjetu trebaju se unaprijed informirati o uslovima planinarenja, na primjer pozivom na jednu od dvije pomenute farme.

(geo)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen