Montag, 8. April 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Spasilačka drama

More je mirno, nebo plavo – na prvi pogled izgleda kao da su se ljudi okupili na kamenom grebenu. Tek kada bolje pogledate, možete vidjeti donju stranu njihovog prevrnutog čamca i shvatiti dramu. Nekoliko desetina izbjeglica Rohingya poginulo je u nesreći zapadno od Aceha. Muslimani su htjeli pobjeći u Indoneziju iz Mjanmara, gdje ih progoni vojna diktatura. Broj prelazaka je naglo porastao posljednjih mjeseci, ali oni nisu dobrodošli ni u Indoneziji. Nekoliko izbjegličkih čamaca već je ponovo vraćeno na more.



Proljetna osjećanja

Ljubičasti prah i voda daju ljepljivu osnovu, dašak zlatne prašine postavlja akcente: kao ovdje u Barsani u državi Utar Pradeš, godišnji fest Holi slavi se u Indiji u velikim skupovima. Eksplozija boja jedna je od najstarijih tradicija u zemlji. Slavi se procvat prirode i kraj zime. Fest je namijenjen i obilježavanju ljubavi božanstava Krišne i Radhe, koji su, prema legendi, uživali u sličnim živopisnim igrama. Nekada se prah pravio sa cvijećem ili začinima, a danas najčešće sintetičkim bojama



Molitveni tepih

Čini se da je nekoliko stotina vjernika na molitvi petkom u ovoj ulici u Daki, glavnom gradu Bangladeša, ujedinjeno. Autobusi moraju čekati, kao i automobili. Nije sve toliko važno. Ramazan je, islamski mjesec posta. I stoji kao odraz u onome što je bitno, za potragu za blizinom Bogu. Od izlaska do zalaska sunca, očekuje se da će većina od više od dvije milijarde muslimana na svijetu suzdržati se od jela, pića i seksa. U Ramazanu, koji traje do 9. aprila ove godine, ne bi trebalo biti mjesta lošim riječima i pogrešnim mislima, što je, nadamo se, više od pobožne želje.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen