Sonntag, 14. April 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Visok nivo imitacije

Postoje prilike kada nam Karl Lagerfeld ipak malo nedostaje. Sajam “Beauty Düsseldorf 2024” bila je jedan od njih. Na primjer, kada se pojavio Harald Glööckler. Ili bolje rečeno njegova ruka. Ako u pretraživač upišete ime dizajnera, koji je poznat po preuveličavanju, kao drugu ključnu riječ predložit će “tapete”. Osim odjeće, salveta i nakita, Glööckler također i njih dizajnira. Moto, kao što možete zamisliti: Više je više. Nazad ka Lagerfeldu. Jednom je rekao da ne poznaje nikakav stres: "Znam samo za “strass”, imitaciju."



Demokratija je živa

Slave kao da je u pitanju nešto više od gradonačelnika Istanbula, i to je donekle tačno: socijaldemokratski CHP osvojio je većinu u brojnim provincijama u Turskoj na lokalnim izborima proteklog vikenda. Njihove pristalice poslale su jasan signal Redžepu Tajipu Erdoganu i vladajućoj stranci AKP: mnogi Turci žele političke promjene. Vide ga oličenog prije svega u starom i novom gradonačelniku Istanbula: Ekremu İmamoğluu. Političar CHP-a ne krije da želi zamijeniti Erdoğana na mjestu šefa države i okončati njegovu "vladavinu jednog čovjeka".



Granično iskustvo

Tu stoje, udaljeni samo na rukohvat do cilja. Za Elianu (22) i njenu kćer Crismarlees (3) iz Venecuele je kraj puta, ispod ograde od bodljikave žice u blizini El Pasa u Teksasu. Granični službenici na američkoj strani odbijaju im ulazak. U Teksasu je krajem marta došlo do sukoba između stotina migranata i državne Nacionalne garde. Guverner Greg Abbott je tada dodatnom bodljikavom žicom osigurao područje granice s Meksikom. Republikanac je kritikovan jer je dozvolio lokalnoj policiji da hapsi i deportuje migrante koji su ilegalno ušli u zemlju - zadatak koji je zapravo odgovornost samo federalnih vlasti.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen