Montag, 29. April 2024

Iz svijeta – slike sedmice

 


Konačno šampion

Brzo jedan selfi! Ko zna kada će opet doći ovakav trenutak? Za navijače Bayer Leverkusena u nedjelju je došao kraj. Pobjedom od 5:0 nad Bremenom, tim je prvi put u klupskoj historiji osigurao naslov prvaka. Možda bi mogli da iznerviraju šampiona Bayern a iz Münchena i sljedeće sezone. Uspješan trener Xabi Alonso ostaje vjeran klubu, iako bi ga FC Bayern volio dovesti. Ojačati sebe i istovremeno oslabiti svog najvećeg konkurenta: Bio je to tipičan transfer do sada za šampione rekordere. Ovog put to im nije uspjelo - dok je u Leverkuzenu sve funkcionisalo.



Puno toplog vazduha

U selima kao što su Kembaran, Simbang, Wringinanom ili Lamuk obično se malo üta dešava. Ali jednom godišnje, kada se kraj Ramazana slavi uz Ramazanski bajram, kao svečanost prekida posta, stvari postaju šarene i spektakularne u regiji Wonosobo na Javi. Gotovo dvije sedmice, više od deset šarenih balona na vrući zrak svakodnevno je oduševljavalo drugo mjesto i njegove stanovnike. Ono što cijelu stvar čini tako posebnom: Posjetioci se bukvalno mogu približiti bliskim letećim objektima jer su oni pričvršćeni za užad i ne lete kao i obično. Ovome se posebno radovali mladi gosti.



Umorni od rata

Čovjek sjedi iscrpljen sa svojim magarcem pored puta u sudanskom lučkom gradu Bur Sudan. Čeka da mu se dodijeli voda za piće. Otkako je prije godinu dana ponovo izbio građanski rat, stanovništvu nedostaju osnovne potrepštine. Početkom prošle sedmice na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu obećala dodatni milioni eura za humanitarne pomoći Sudanu. Prema zvaničnim podacima 15.000 ljudi je ubijeno u sukobima između sudanske vojske i paravojne milicije RSF-a, a 8,5 miliona Sudanaca je u izbjeglištvu. Sudan je “zemlja u ruševinama i pepelu”.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen