Mittwoch, 17. April 2024

Potomstvo u Vadenskom moru

 


Dobre vijesti za ljubitelje foka: Sive foke na njemačkoj obali Sjevernog mora se sjajno množe. Prošle zime u Donjoj Saksoniji rođeno je najmanje 350 mladih životinja. Ovo proizilazi iz preliminarnih podataka Uprave Nacionalnog parka Vadensko more (Wattenmeer*) Donje Saksonije iz prošlog decembra. Potomci najvećih njemačkih grabežljivaca rađaju se između novembra i januara.

Uprave nacionalnih parkova redovno istražuju njihov broj, duž obale Sjevernog mora od ranih 1990-ih. Životinje su fotografisane iz aviona na sprudovima. Broj će naknadno biti utvrđen na osnovu snimaka. Registrovano je ukupno 359 mladih životinja i 548 odraslih jedinki.

Siva foka (Halichoerus grypus) je u ovoj zemlji bila intenzivno lovljena prije 100 godina i bila je skoro nestala u čitavom regionu. Danas, prema najnovijim podacima Sekretarijata Vadenskog mora više od 10.000 životinja živi u cijelom Vadenskom moru od Holandije do Danske - poput ove majke i njenog mladunčeta na slici, naobali Heligolanda. U Njemačkoj je siva foka posebno zaštićena vrsta.


*Vadensko more (njemački: Wattenmeer nizozemski: Waddenzee, frizijski: Waadsee, donjonjemački: Wattensee, danski: Vadehavet, engleski: Wadden Sea) je ime za vodeno tijelo i pridružena mu obalna "mokra tla" (engleski:wetland) koja se nalaze između dijela obale sjeverozapadne kontinentalne Europe i Sjevernog mora.

Vadensko more se rasprostire od Den Heldera u Nizozemskoj do njegove sjeverne međe kod Esbjerga u Danskoj, u ukupnoj duljini od nekih 500 km i ukupne površine od otprilike 10 000 km².

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen