Samstag, 27. April 2024

Iz svijeta – slike dana

 


Igre i nemiri

Zbog čega povezanost naroda i mirna takmičenja! Čak iu staroj Grčkoj, Olimpijske igre na sjeverozapadu poluostrva Peloponeza bile su više borilačka nego sportska stvar: neki bokseri, ili hrvači, proglašavani su pobjednicima tek posthumno. A danas? Zapaljen je Olimpijski plamen, a u više dijelova svijeta sportisti iz nepopilarnih zemalja pokušavaju se na sve načine izbaciti sa Igara u Parizu.



Ronjenje za molitvu!

Svijet trenutno ne pati od nedostatka solarne aktivnosti, pogotovo ne u Indiji, gdje je ova slika snimljena. Ipak, središnja zvijezda zaslužuje ritualne počasti festivala "Chaiti Chhath Puja" u državi Assam. Pobožni Hindusi rone u svete vode rijeke Brahmaputre, duge 3100 kilometara, kako bi odali počast suncu i pročistili se za nadolazeći dan, početka razdoblje posta.



Lepeza puna boja

Pogled na terasasta polja riže Yuan-yang, stručnjacima poznata i kao Honghe Hani, poseban je estetski doživljaj. Na jugu pokrajine Yunnan krajolik se razvija u obliku lepeze s mnogo boja i sjena. Navečer se umjetničko djelo često mijenja u plavo-ljubičastu. Raznolikost koja je ovdje predstavljena dovoljno je inspirativna da se uvrsti u svjetsku kulturnu baštinu.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen