Montag, 15. April 2024

Bayer Leverkusen prvi put u historiji postao prvak Njemačke








Senzacionalna sezona krunisana na najljepši način.

Bayer je u 29. kolu Bundeslige savladao Werder na svom terenu i pet kola prije kraja prvenstva postao prvak Njemačke

Bayer Leverkusen - Werder Bremen 5:0 (Boniface 25‘, Xhaka 60‘, Wirtz 68‘, 83‘, 90‘).

Pravi potop Werdera, budući da je primio četiri gola u periodu od 60. minute, pa do 90. minute.

Senzacionalna sezona ekipe iz Leverkusena krunisana na najljepši način, s obizrom na to da je tim, koji sa klupe predvodi Xabi Alonso, prekinuo nevjerovatan niz Bayerna iz Munchena, od 11 titula zaredom koji je počeo još 2013. godine. Bayer je prekinuo dominaciju Bayerna u Bundesligi i današnjom pobjedom potvrdio da je trenutno najbolja ekipa u Njemačkoj.

Vrijedi napomenuti da Bayer iz Levekusena u svim takmičenjima u kojima učestvuje, nema niti jedan poraz ove sezone.

Bayer Leverkusen je krunisao svoju fantastičnu sezonu u 29. kolu i po prvi put u klupskoj istoriji postaje prvak Njemačke zahvaljujući pobjedi od 5-0 protiv SV Werder Bremena. Već prije utakmice bilo je gotovo sigurno da će prvenstveni niz FC Bayern Minhena, koji je trajao od 2013. godine, biti prekinut ove sezone – uostalom, Bayer Leverkusen je ove sezone pobijedio u 24 od 28 prvenstvenih utakmica i nije izgubio nijednu od 42. utakmice u svim takmičenjima.

Ekipa će igrati finale kupa protiv drugoligaša FC Keiserslautern, a u četvrtfinalu Lige Evrope je kod kuće pobijedila West Hama. Revanš igra u četvrtak ove sedmice.







Iz istorije kluba:

Bayer 04 Leverkusen Fußball GmbH – Bayer 04 Leverkusen, Bayer Leverkusen ili skraćeno Bayer 04 – je fudbalska kompanija iz Leverkusena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Nastao je 1. aprila 1999. godine kroz ujedinjenje odjela za licencirane igrače gimnastičkog i sportskog kluba Bayer 04 Leverkusen e.V., koji je osnovan 1904. godine i od tada tako nastavlja svoj rad.

Budući da je Bayer AG prethodno podržavao klub više od 20 godina, bilo mu je dozvoljeno da preuzme sve dionice Bayer 04 Leverkusen Fußball GmbH. Zbog bliskih veza sa Bayerom AG i zbog toga što je većina igrača sve do 1970 bivala zaposlena u fabrici, tim je poznat i kao Werkself Jedanaest iz radionice).

Tim Bayer 04 je plasirao se u Bundesligu 1979. godine i od tada je bez prekida bio zastupljen u najvišoj njemačkoj ligi; U ovom takmičenju, u dužem vremenskom period,u trenutno učestvuju samo još FC Bayern Minhen i Borussia Dortmund.

Najveći uspjesi uključuju osvajanje Kupa UEFA 1988. i osvajanje Kupa DFB 1993., dolazak do finala Lige prvaka 2002. i, naravno, ovo njemačko prvenstvo 2024.

Brojna druga mjesta u raznim takmičenjima između 1997. i 2011., uključujući pet “titula” njemačkog vicešampiona, tim je dugo imao imidž tzv. “vječnog vicešampiona”, sa imenom “Vizekusen”.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen