Freitag, 24. April 2015

Zdravlje: Bojanke za odrasle








U Velikoj Britaniji i SAD odrasli ponovo otkrivaju bojanke, knjižice sa nacrtanim motivima, koje treba obojiti raznim bojama. Između ostalog, tu se nalaze motivi iz prirode, razni objekti, biljke, životinje, pa čak i motivi iz televizijskih serija. A crteži likova glumaca za bojenje već od prije se nalaze u prodaji.
Knjižice su vrlo popularne, jer se prodaju kao sredstvo protiv stresa. Njihov osnovni zadatak je opuštanje. Što dalje od TV ekrana, ili od kompjutera, a prednost im je što bojiti možete i u prirodi, van zatvorenog prostora, gdje čovjek konačno jednom može naći sam za sebe.
Prodaju se čak i uz poruku: zaboravite vježbe yoge. Umjesto na strunjaču, uzmite bojice za crtanje, knjižicu sa crtežima. U ovim zemljama, bojanke su već postale trend. Da bi se nacrtalo jedno drvo, ne treba se boriti sa balansiranjem na jednoj nozi, dovoljno je nekoliko opuštenih poteza iz zgloba šake. Zatim stablo, grane, pa lišće, a moguće da pored drveta upravo prolijeće i neki leptir, a možda leptir sa sobom ima još i jednog prijatelja…Sve ovo liči na one popularne televizijske emisije, u kojim nam je jedan slikar objašnjavao kako jednostavno nastaju crteži slikani kistom i bojama. Ali, ovdje se ne radi ni o kakvim planinskim jezerima koja se prikazuju na ekranu, nego o cvijeću na listu papira.
Bojanka „Čarobna šuma”, zelenilo, poneka životinja, djeca u trku, i uz to, dvorac iz bajke. Za kratko vrijeme rasprodat je tiraž od 1,4 miliona primjeraka slikovnice, bojanke, kako javlja britanski Guardian. A „Čarobna šuma” je u prodaji tek od februara ove godine. Zbog velike potražnje, slijedi novo izdanje. Čak je i sam izdavač bio iznenađen ovolikim interesovanjem.
A u stvarnosti, još postoje ljudi, koji uveče, kad djeca odu na spavanje, uzimaju njihove knjige, slikovnice i tamo nešto boje bojicama. Jer, kako kažu izdavači, oni nisu imali pojma da li će biti ikakvog interesovanja za slikovnice za odrasle. Čak su iz straha od neuspjeha htjeli povući kompletan projekat, prije nego što je krenuo u štampu. I, onda je došlo samopouzdanje. U stvari, izdavači knjiga bi najradije da naprave dobru knjigu, sa dobrim autorom, koja će krastiti vitrine, ili police biblioteka. A sada već imaju potražnju za narednim izdanjem bojanke.
Međutim, uspjeh nikada ne dolazi ni iz čega. Već duže vremena, kao neka vrsta bojanke, emituje se emisija na TV pod nazivom, „Game of Trones“, Igra prijestolja. Postoje izdanja knjiga sa crtežima, koja se prodaju po svim knjižarama sa naslovom „Dovrši sliku sam“ jedne američke autorke, sa slikama koje se oboje, izrežu iz knjige, onda uokvire ako valjaju, a ako ne valjaju, spale, ili jednostavno bace u smeće, pod uslovom da se, pri tom, ne zaprlja okolina, ili neko ne povrijedi. Ovakve knjige pašu izvanredno generaciji koju već nazivaju „Do it yourself“.
Bojenje crteža dozvoljava vlastitu kreativnost bez posebne nadarenosti. Niko ne može napraviti nešto pogrešno, sve je opisno, osim onih koji šaraju preko ruba papira.
Međutim, sve ovo je postalo masovni fenomen tek uz pametni marketing, koji se poslužio malom prodajnom cakom. A šta može u vremenima, kad su ljudi punih stresa, osim ponuditi im neku vrstu ravnoteže, neko mediativno opuštanje. I to je bio znak, samo naprijed.
Od kako su se knjige počele prodavati kao antistres sredstvo, prodaja ide kao luda.
Predstavljena je knjiga „Art of colouring book”, Umjetnost bojenja knjige. Motivi su: životinje, biljke, fantazija. Na prednjoj korici je uočljivo napisano da se od potencijalnog kupca traži da vlastitu kreativnost upotrijebi protiv stresa. A unutar knjige stoji uputstvo: „Odvojite nekoliko minuta, tamo gdje već inače boravite, i obojite jedan crtež na svom putu ka unutarnjem miru”.
Naučnih pokazatelja za pozitivno djelovanje bojanki još nema. Čovjek će radije leći, i poslije deset uveče zaspati, ali ne ispred televizora, nego dok gleda u blok za crtanje. U svakom slučaju, od toga ga neće zaboliti glava. Ali uz to ima i nekih drugih, lošijih stvari. Zuriti u plafon, ili, ipak, vježbe yoge.
Uostalom, ko rado boji, samo onako iz zabave, sad ne mora imati djecu kao izgovor. Sad je on dio međunarodnog pokreta.
„Bojenje je sada društveno prihvatljivo“, kaže autor, a potrebno je još imati toliko samopouzdanja, pa otkazati neki dogovoreni susret, a onda ostati kod kuće, uzeti bojice i blok, i obojiti neku pticu na crtežu.
(izvor:SDZ)


Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen