Mittwoch, 29. April 2015

Mural mira u Mostaru


Caleb Neelon oslikao mural mira na zgradi bivšeg Đačkog doma u Mostaru

Svjetski poznati umjetnik grafita, muralist Caleb Neelon predstavio je danas u Mostaru svoj rad „Mural mira“, oslikan na pročelju zgrade bivšeg Đačkog doma.
Oslikavanje murala dio je kampanje koju u povodu obilježavanja 20. godišnjice mira u BiH realizuje Ambasada SAD-a u BiH pod motom „Zajedno postižemo više“.
Neelon je kazao kako je sretan što je predstavio svoj rad u Mostaru, što je imao priliku družiti se s mladim umjetnicima, koji su zajedno s njim oslikavali, te kako je slikanje u javnom prostoru nešto zaista posebno.
„Poruka projekta je mir, no ljudi u javnosti vide sve na različite načine i slobodni su gledati na mural kako žele“, kazao je Neelon u izjavi novinarima.
Prije Mostara, ovaj umjetnik murale je oslikao na zgradama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, te Srednjoškolskog centra u Istočnom Sarajevu.
U izradi murala učestvovali su i mladi umjetnici s akademija Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta „Džemal Bijedić“ i Sveučilišta u Mostaru, kao i volonteri iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Doboja i Jelaha.
Radovi Caleba Neelona mogu se vidjeti u galerijama i muzejima, te na zidovima objekata u desetak zemalja svijeta.


(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen