Freitag, 10. April 2015

Ostavlja bez daha: Prirodna divljina Holandije









Film pod nazivom „De Nieuwe Wildernis” (Nova divljina) je jedan spektakl iz prirode, ali ne kako smo do sada navikli, iz Afrike, Južne Amerike, ili Azije, nego iz srca Evrope, iz Holandije.
Film se, pored Holandije, već prikazuje u Belgiji, a ovih dana počinje prikazivanje i u kinima Njemačke. Ovo je film koji ostavlja bez daha, film za čitavu familiju.
Autor filma je glumac, ljubitelj prirode, ali i čovjek koji se itekako brine za zaštitu okoline, Hannes Jaencke. On gledaoce filma vodi na jedno uzbudiljivo putovanje, u jedan sakriveni svijet.
Čudo holandske divljine, sa nevjerovatnom različitošću životinjskih vrsta, u njihovim zanosnom životnom ciklusu, upečatljivo je smješteno u scene ovog filma, koga je režirao Mark Verkerk. Iznenađujuće, ali i zadivljujuće je kako ekološki sistem genijalno funkcioniše na jednom tako malom dijelu divljine, ove ne tako velike zemlje. Ekipa je skoro dvije godine boravila u divljini parka prirode Oostvaarderplassen, snimajući scene iz filma. Rezultat je jedan film o prirodi, kakav u Holandiji do sada nikada nije snimljen.
Film Nova divljina urađen je u produkciji EMS Filmsa. U Belgiji i Holandiji je privukao veliki broj gledalaca, a 2014. godine je proglašen za film godine u Holandiji.
Holandija, relativno mala zemlja, ukazuje na raznolikost svoje prirode. U Holandiji otkrivamo 20 Nacionalnih parkova i 20 Nacionalnih prirodnih ljepota.
Film je ponudio priču o holandskoj prirodi i tipičnim holandskim pejsažima. Bilo u filmu, ili posjetom ovim parkovima, moguće je krenuti u potragu, ili posjetu, jelenima, jazavcima, dabrovima, krdima divljih konja. Za posjetioce Nacionalnih parkova dovoljno je uzeti jedno biciklo, obući cipele za pješačenje, i avantura može početi.
A u svakom slučaju, vrijedi pogledati film u kinima.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen