Montag, 20. April 2015

London raste u nebo


Preko 200 novih nebodera, ili skylinera, mijenjaju izgled britanske metropole. Ni jedan svjetski grad, osim onih u Kini, ne mojenja se tako brzo kao London.
To je uzbudljivo, ali, u isto vrijeme, i zastrašujuće. London sve više privlači dobrostojeće investitore iz čitavog svijeta. Mnogi koji rade u Londonu, sada moraju seliti u daleka predgrađa, a stari kvartovi grada gube njihov izgled.
Simboli transformacije grada su novi neboderi u City of London, novi finansijski kvartovi, kao i zgrade sa novim imenima: „Walkie-Talkie“ „ The Cheesegrater“; kao i malo stariji „The Gherkin“.
A to se opisuje kao „bum-nebodera“ u Londonu. Do sada je za 236 nebodera podnesen zahtjev za gradnju, ili je njihova gradnja već odobrena. Više od 100 ih je trenutno u gradnji. Od toga će njih 22 biti viši od 50 spratova. Dio po dio, London, koji je, inače, bio poznat po svojoj širini, postaje vremenom „visoki“ grad. Ovakav razvoj doveo je do brojnih debata, između ostalih o optimalnom korištenju i cijeni kvadratnog metra površine, zgušnjavanju stambenih i poslovnih prostora, kao i o stvarnom procentu isčezavajućih stambenih površina, koja nastaje kroz izgradnju novih nebodera. Novom gradnjom mora ostati zaštićeno 13 vizuelnih osovina grada Londona, između njih, pogled na Tower i Westminstersku palatu, kao i na St. Paul katedralu.
U samom gradu javlja se otpor prema gradnji objekata koji ne korespondiraju sa okolinom, pri čemu se zahtijeva stroža politika gradnje, koja bi trebala otežavati izdavanje građevinskih dozvola loše dizajniranim visokim objektima.
(izvor:SDZ)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen