Dienstag, 28. April 2015

Iz životinjskog svijeta: Kraljevski pingvini u opasnosti da nestanu



Ljubitelji životinje i aktivisti Udruženja za zaštitu ptica 25. aprila obilježavaju Dan pingvina. Stručnjaci iz ovih oblasti, iz Polarnog istraživačkog instituta, „Alfred Wagner institut“ iz Bremerhavena u Njemačkoj, već dugi niz godina istražuju i prate život ovih životinja i bilježe sve običaje i navike pingvina.
Pri tome, valja napomenuti da se temperatura na Antartiku, gdje žive pingvini, kreće i do minus 50 stepeni Celzijusa. A tamo gdje su tako niske temperature žive Kraljevski pingvini, koji su na tako niskim temperaturama razvili jedno posebno držanje u grupama, koje se naziva „huddling“. To podrazumijeva boravak u grupi, zbijeni jedan uz drugog, a unutar grupe se kreću od unutrašnjosti prema vani. Razlika u temperaturi između ta dva položaja kreće se i do 30 stepeni. A kako, i po kom pravilu se tu kreću, to se još uvijek istražuje.
Pingvini, kao što je poznato, žive samo na južnoj polulopti zemljine kugle. Međutim, njihove razne vrste žive na područjima, čak do ekvatora, kao na relativno hladnim Galapagos ostrvima. Odatle, dalje na sjever, nema ih, jer im je tamo relativno toplo. U stvari, sa njihovog prvobitnog staništa, na južnom polu, nikad nisu ni dospjeli do područja sjevernog pola, jer, slikovito rečeno, oni nemaju pojma da je i tamo, takođe, hladno.
Pingvini su danas jedna ugrožena vrsta, pri čemu valja napomenuti, da to nije svaka vrsta pingvina. Ugroženi su baš oni Kraljevski, najljepši. Njihov broj se vremenom mnogostruko smanjio. Budućnost im je vezana sa promjenu klime, što se posebno odnosi na topljenje leda na polovima. Pingvini se razmnožavaju na ledu, a kako se led bude topio, može desiti da ga nestane, prije nego što mladi budu mogli plivati. A sve to su posljedice promjene klime.
Osim toga, pingvini stalno moraju bježati od lovaca i ribolovaca, koji love njihove mlade.
Broj Kraljevskih pingvina se znatno smanjuje, ali vjerovatno će sa promjenom klime doći i do promjene njihovih navika, te će oni parenje obavljati na drugim mjestima, pod drugim uslovima, kažu iz Alfred Wagner instituta.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen