Freitag, 17. April 2015

Spomenik prvoj nogometnoj lopti – u Mostaru



Inicijativa iz ŽN/FK Mostar

U Mostaru je službeno pokrenuta inicijativa, ali i podnesen zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti, kako bi na zapuštenom igralištu u Sjevernom logoru bio podignut spomenik "prvoj nogometnoj lopti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine", saznaje agencija Anadolija.
"Na lokalitetu Sjevernog logora 1903. godine donesena je prva nogometna lopta na prostor bivše Jugoslavije od strane austrougarskih časnika. Tu su ujedno počeli i prvi nogometni treninzi. Časnici Nag i Manu bili su prvi treneri. Prva utakmica odigrana je 16. listopadskog 1903. godine između ekipe Austrougarske vojske i radničke sportske omladine grada Mostara", rekao je reporterskoj ekipi agencije Anadolija u Mostaru profesor Izudin Tanović, predsjednik Ženskog nogometnog/fudbalskog kluba Mostar i čovjek kojeg u gradu na Neretvi nerijetko u šali nazivaju "živom nogometnom enciklopedijom".

Upravo na terenu u Sjevernom logoru, gdje je 1903. godine odigrana prva nogometna utakmica u BiH, 2012. sa radom počeo je i ŽN/FK Mostar, te su njegovi čelnici zbog toga pokrenuli inicijativu o podizanju spomenika, kako Mostarci jedinstveno tvrde, "prvoj nogometnoj lopti pristigloj na prostor nekadašnje Jugoslavije, samim time i današnje neovisne Bosne i Hercegovine".

"To nas je iniciralo da se podsjetimo tih dana, odnosno dolaska prve lopte u Bosnu i Hercegovinu i na prostor bivše Jugoslavije, tako da smo pokrenuli inicijativu da se podigne spomen ploča sa nogometnom loptom gdje će pisati da je odigrana prva utakmica, odnosno da je tu bila prva lopta donesena na prostor BiH, tj. bivše Jugoslavije", kaže profesor Tanović.

Početkom 20. stoljeća, tačnije 11. maja 1903. godine, prva nogometna lopta donesena je u Mostar i to iz Budimpešte. Konkretno, donio je Bernard Lajhner. Godinu kasnije, Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) osnovana je u Parizu, piše agencija Anadolija.

(izvor: RTM / AA)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen