Mittwoch, 29. April 2015

Na granici sjećanja: Krivi dućani – objekat koga se samo još stariji sjećaju




U knjizi „Mostar – krhotine prošlosti” Tibor Vrančić nas podsjeti na jedan objekat, koji se nalazio preko puta gostionice „Jagnje“. Građevina je srušena krajem pedesetih godina, a na njegovom mjestu kasnije je izgrađen stambeno poslovni objekt koji i danas postoji. O tome je pisao i Hilmija Šiširak u svom tekstu „Mostar, čaršija kakve više nema”.
Na pravcu od Titovog mosta do Gimnazije bila je prava čaršijska arterija. S obe strane ulice, u dugom nizu, bili su dućani i trgovine. Imajući u vidu da je i sama ulica imala blagi pad prema Neretvi, tako su i dućani i magaze imali kaskadni oblik prema Bulevaru. Stilski i fasadno oblikovani, s lijepo aranžiranim izlozima, podsjećali su na čaršije mnogih mediteranskih gradova. U danima ljetnog ćelopeka, na mnogim dućanima mogle su se vidjeti zaštitne tende ili polu-spuštene limene rolete, kao zaštita od sunca.
Na području Ričine, od Lakišića džamije do Bulevara, postojao je poslovni polukružni objekat, u kome su bile smještene manje trgovinske radnje. Mostarci su ga zvali – Krivi dućani. Bila je to skladna prizemna građevina, ne previše funkcionalna, ali zanimljiva oblika. Prilikom izgradnje zgrade Privredne banke preuređivao se cijeli plato oko nje, pa je i ta građevina srušena, kako bi se dobio prostor ispred zgrade, koja se nastavljala na zgradu banke.
Iza ovog objekta, s granicama prema Krpića ulici, bilo je Komunalno preduzeće „Čistoća”. Na tom prostoru, mogle su se vidjeti cisterne – „štrcaljke” s konjskom zapregom, koje su, uglavnom, služile za polijevanje makadamskih mostarskih ulica u ljetnom vremenu.
Objekat je nepoznanica i za generacije rođene polovinom prošlog vijeka. Zato je lijepo podsjetiti se na Mostar kakvog više nema.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen