Montag, 13. April 2015

Grand National 2015: Pobjednik Many Clouds





Konj po imenu Many Clouds (Mnogo oblaka) osvojio je najozloglašeniju trku konja na svijetu, u Antreeu u Engleskoj. Trku je uživo na hipodromu pratilo 74 hiljade gledalaca i milioni pred TV ekranima.
Kroz cilj je ove godine je prošlo 19 od ukupno 39 konja, koliko se pojavilo na startu. Većina konja izbjegla je padove na početku trke, a veliki broj padova zabilježen je u završnoj fazi trke. Prema oficijelnim podacima nije bilo ni jedne teže povrede, ni konja niti džokeja.
U televizijskom prenosu, gledaoci su, po ko zna koji put, mogli vidjeti kako je trka Grand National jedan veliki izazov. To opravdava mit trke, ali izaziva i ljutnju kod svih onih koji su više cijene dobro stanje životinja nego sportski spektakl. Trka se održava od 1839. godine, tokom vremena doživjela je samo manje promjene, ali se razvila u legendu i ušla u istoriju.
Na stazi dugoj 7141 metar, sa 30 prepreka, Many Clouds i džokej Leighton Aspel bili su prvi u cilju. Aspell je bio pobjednik i prošle godine sa konjem Pineu de Re i nakon 61 godinu uspio je pobijediti dva puta zaredom. Drugo i treće mjesto zauzeli su konji Saint Are i Monbeg Dude.
Smail Špago

(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen