Sonntag, 19. April 2015

Vitamin C


Vitamin C igra važnu ulogu u održavanju zdravlja.

Neophodan je za obavljanje svih tjelesnih funkcija jer ćelije trebaju vitamin C kako bi funkcionirale normalno.
Vitamin C ima odlična antioksidacijska svojstva koja štite ćelije od oštećenja. Nažalost, tijelo ne može samostalno proiz­voditi ovaj vitamin pa ga je potrebno unositi putem prehrane.

Potiče mršavljenje - Tokom umjerene tjelovježbe potrošit ćete oko 30 posto više masti ako unosite adekvatnu količinu vita­mina C u poredenju s onima koji ne čine. Također, ovaj vitamin osigurava da tijelo tokom vježbanja troši isključivo masno tki­vo.

Štiti srce - Vitamin C pomaže u regula­ciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Vitamin C pos­pješuje funkcioniranje krvnih ćelija i cirku­laciju krvi.

Štiti kožu - Vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od nastanka melanoma. Naučnici još ne znaju na koji način vitamin C štiti kožu od oštećenja, ali vjeruju daje za to zaslužno antioksidacijsko djelovanje vi­tamina C. Vitamin C od oštećenja štiti najbolje kada ga unosite putem prehra­ne.

Ublažava upalu - Upalni proces je tjelesna reakcija na stres, zagađenje, pa čak i na intenzivni trening. Upala uzrokuje povećanje nivoa slobodnih radikala. Vita­min C pomaže u borbi protiv tih radikala i pomaže u zaštiti tijela od upale, ali i prevenciji.

Ubrzava oporavak od gripe - Brojna istraživanja pokazala su da je vitamin C neophodan za pravilan rad imunološkog sistema, a jači i otporniji imunitet znači brži oporavak oć gripe ili prehlade. Jak imuno­loški sistem neophodan je za održavanje zdravlja organizma općenito.

Borac protiv raka - Jedna od naj­značajnijih prednosti vitamina C je njegova sposobnost da se bori protiv raka. Istraživa­nja su pokazala da vitamin C pospješuje djelotvornost hemoterapije. 

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen