Sonntag, 26. April 2015

Svjetska izložba „Expo 2015” u Milanu


Da li tako nešto još postoji u ovim vremenima globalizacije? Naravno, postoji. U Milanu, u okviru Svjetske izložbe, koje inače nose naziv Expo, predstavnici 145 zemalja iz čitavog svijeta predstaviće svoje ideje na temu „Nahraniti planetu, energija za život”, (Feeding the Planet, Energy for Life), zapakovane u ekstravagantnu arhitekturu.
Najviše pažnje prije samog početka izložbe privlači britanski paviljon, koga je projektovao i uredio umjetnik Wolfgang Buttress. Zgrada izgleda kao jedna ogromna košnica za pčele postavljena na livadi punoj divljeg poljskog cvijeća. U svemu tome, najljepše je što se svaki posjetilac u ovom prostoru osjeća kao pčela. Prolazeći pored travnjaka i cvijeća, dolazi se na jednu terasu sa drvećem, a odatle se ulazi u 14 metara visoku mrežu od aluminijuma i čelika, u obliku saća. Usput, dok idete, učite sve o životu, ishrani i arhitekturi pčela, čujete zujanje, koje se prenosi uživo od jednog živog roja pčela, negdje u Nottinghamu. Osluškivanje napadnog brujanja jedne mlade pčele, koja izaziva pčelu kraljicu. Ili uzbudljivo zujanje jedne pčele radilice, koja upravo izvodi svoj ritualni ples repom, kako bi ostale koleginice pozvala na mjesto na kome je pronašla dobru pašu. Na kraju puta kroz paviljon svakom posjetiocu postaje jasno: pčele su divne! Bez njih ne bi bilo oprašivanja biljaka, bilo bi manje plodova i berbe.
Pčele su životno neophodne za ljudski rod i zbog toga ih ljudi moraju zaštititi.
Na izložbi „Expo 2015”, koja će trajati od 1. maja do 31. oktobra, pojaviće se i veliki broj pčelara, koji su u svemu ovome veoma važna karika.
(izvor:stern)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen