Samstag, 4. April 2015

Nepoznata Hercegovina - Kameni most Ovčiji brod






Tako blizu, a nepoznato

Most koji spaja obale rijeke Zalomke , mještani su nazvali „Ovčijim brodom". Ovaj stočarski kraj je poznat po nomadskom uzgoju ovaca i čestim seljenjima stada za boljom ispašom, iz niske (Humske) Hercegovine u visoku Hercegovinu - prema Treskavici, Zelengori i Morinama.
Tačnih podataka o izgradnji nema, ali se predpostavlja da su ga podigle Osmanlije, najvjerovatnije u šesnaestom vijeku. Način gradnje podsjeća na Stari most u Mostaru. Ovaj neobični most je, zajedno s nekropolom stećaka na području Kalufa, predložen za nominaciju i potencijalni su kandidati za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu Svjetskog kulturnog nasljeđa.
Na mostu je postavljena isklesаnа ploča na kojoj stoji 1883. godinа, kаdа je vršenа obnovа jednog njegovog lukа.
2011. godine, Kraljevina Holandija je, kroz projekat „Izgradnja puta ka mostu Ovčiji brod" u opštini Nevesinje, zajedno sa opštinom Nevesinje, izgradila dva kilometra neasfaltiranog seoskog puta, koji vodi ka ovoj turističkoj atrakciji, čime je omogućen brži i lakši pristup lokaciji.

(sa stranice: virtualnahercegovina)


05042015

O tačnom vremenu izgradnje i graditelju komentar nam je dao dr. Nusret Omerika:

Ovaj most se nalazi ispod nevesinjskog sela Bratač na rijeci Zalomci i potiče iz vremena Osmanskog carstva.Po jednom predanju most je napravila udoviva Hana Ljubović, udova Osman-bega Ljubovića iz Odžaka kod Nevesinja gdje su Ljubovići imali svoje veliko imanje i kulu. Ovo je inače, u Osmansko doba bio jedini most na rijeci Zalomci. Sa strane je imao kamenu klesanu ogradu sve do 1954. god. kada ju je uništila velika poplava.
…Prošle godine sam bio na ovom mostu. Što se tiče njegove gradnje već sam napisao, to je ona ista hanuma Hana Ljubović koja je u Odžaku napravila džamiju i mekteb 1625. god. Za izdržavanje ovih objekata uvakufila je jednu mlinicu i brojne posjede u Odžaku. Džamija je u svojoj povijesti nekoliko puta paljena i rušena. Prije par godina ponovo je sagrađena.

Zahvaljujemo Nusretu na ovim podacima.

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen