Sonntag, 12. April 2015

Mostar Fudbal Reunion - Ženski Nogometni/Fudbalski klub Mostar





Ovih dana sportska tema dana kako u Mostaru, tako i šire, je ŽN/FK Mostar. Jedna briljantna, ljudska i sportska priča. Nogometašice i fudbalerke igraju za isti tim.

Ženski Nogometni/Fudbalski klub Mostar, formiran je 15. januara 2012. godine. Tada niko nije ni sanjao da će to biti više od kluba, svjetlo na kraju dugačkog tunela u tmurnoj mostarskoj svakodnevici, dokaz da su nove generacije spremne na obnovu najvećih ljudskih vrijednosti, suživota, uvažavanja i poštivanja, tj. istinske tolerancije. Ljudi u Upravi kluba i igračice sa obe obale Neretve okrenule su novu stranicu u istoriji ovog grada, ostavivši za sobom bolna vremena. Kroz plemeniti sport, liječeći rane prošlosti, krenuli su u obnovu do 1992. godine stoljećima tradicionalnog načina življenja u BiH - suživota i zajedništva.
Ženski fudbalski, odnosno Nogometni klub Mostar je pozitivna priča u kojoj su se na jednom mjestu našle sve djevojke grada Mostara, odnosno Hercegovine, odnosno čitave Bosne i Hercegovine. Svi imaju isti cilj, sport, nogomet, fudbal, koga neizmjerno vole.
Nogometni klub Branitelji je djevojkama ustupio sve stoje resurse. Sve imaju besplatno od terena za odigravanje utakmica do trenažnih rekvizita. ŽN/FK Mostar svakodnevno pomaže i Bokserski klub Mostar je također besplatno ustupio svoje resurse u Sjevernom logoru, gdje igračice treniraju. U ŽN/FK Mostar posebno su ponosni i što imaju navijače izoba dijelagrada Mostara, što ih čitav Mostar smatra za svoje, što za djevojke navija čitav Mostar. Budućnost i perspektiva ovog grada je upravo jedan ovakav klub.
Za prvi tim ŽN/FK Mostar natječe se 27 djevojaka. Između ostalih, to su Emilija Mustapić iz Mostara, Spomenka Manigoda iz Jablanice, Emilija Miloloža i Marijana Barišić iz Livna, zatim sestre bliznakinje iz Mostara Alma i Amra Isaković, Dragana Todorović i Anja Ramić iz Trebinja, Mirjana Šimunović iz Neuma, Albina Sinani iz Zenice, golgeterka Nikolina Vujadin iz Foče (u prošloj sezoni Prve lige Federacije BiH postigla 29 golova) te Martina Stjepanović, Tea Drmač, Jasmina Čagalj, Merima Tanović, zatim Japanka Juriko Masamoto (37), predstavnica Turističke zajednice Japana u Mostaru, kao i učenica Međunarodnog koledža u Mostaru, holanđanka Ruby Ellen Todd.
Najvažniju utakmicu sezone u Prvoj ligi Federacije ŽN/FK Mostar igra 19. aprila protiv Fortune iz Živinica, koje su direktne konkurentkinje za plasman u Premijer ligu BiH.
Djevojkama želim sretno i puno uspjeha.
I da ulazak u Premijer ligu proslave svi zajedno na Španskom trgu u Mostaru.

(izvor:bljesak)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen