Montag, 20. April 2015

Fenomeni - Bužim grad blizanaca

fotos:facebook

U gradu od 20 hiljada stanovnika preko 200 blizanaca.

Sve veća spremnost Nijemaca u pružanju pomoći izbjeglicama i balkanski fenomen „ Bužim grad blizanaca“, neke su od tema kojim se bavi štampa na njemačkom jeziku.

„Kada se za vrijeme rata u BiH porodila supruga Nedžiba Vučelja, skoro nemoguće je bilo pronaći dječija kolica za dvojke“, počinje priču njemački magazin „Spiegel“ o velikom broju blizanaca o Bužimu.
„Nedžib je od komšije želio pozajmiti dječija kolica, ali su ona već bila iznajmljena drugoj porodici koja je također dobila dvojke. Vučelj je pokucao i na vrata te familije ali je odgovor dobio da su ona pozajmljena trećoj famili koja je također dobila blizance. Nakon lova na dječija kolica se Vučelj počeo baviti fenomenom blizanaca. On je tako otkrio da je za vrijeme rata, dakle od 1992. do 1995. godine, rođen najmanje 21 blizanac. Međutim, on pretpostavlja da je taj broj veći. U to vrijeme je zbog siromaštva i nezaposlenosti veliki broj građana napustio Bužim. Kako bi pronašao blizance koji su možda napustili Bužim, Vučelj je otvorio specijalnu stranicu na Facebooku „Bužim – Grad blizanaca“ i prema njegovim navodima već se ušlo u trag 200 blizanaca. Ljekari u gradskoj bolnici u velikom broju blizanaca ne vide ništa neobično. S druge strane statistički podaci nisu potpuni: mnogi porodi nisu dokumentovani jer se za vrijeme rata veliki broj žena porađao kod kuće. Gradonačelnik Bužima, Agan Bunić, se nada da će grad blizanaca privući turiste i već predviđa godišnji susret svih blizanaca. Veliki broj blizanaca Bunić ovako objašnjava: `Razlog su međusobne udaje i ženidbe u gradu koji je tradicionalan i patrijarhalan`. Tako se eventualno širio gen koji je podsticao rađanje blizanaca“, piše Spiegel“.


(izvor:DW)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen