Sonntag, 24. April 2022

World Press foto pobjednici

 


Žiri je podijelio fotografije u 4 različite kategorije. Pobjednica konkursa za fotografiju godine je Amber Bracken. Njena fotografija prikazuje crvene haljine na križevima pored puta. Oni obilježavaju sjećanje na preminulu djecu Aboridžina rezidentalne škole Manloops u Kanadi. Škola je osnovana kako bi pomogla autohtonoj djeci da se prilagode "zapadnoj" kulturi. Učenici su prijavili nasilje, maltretiranje i zlostavljanje. U ljeto 2021. na lokalitetu su otkriveni posmrtni ostaci 215 učenika.


Serija fotografija fotografa Matthewa Abbotta pod nazivom "Spašavanje šuma vatrom" osvojila je drugu kategoriju, "Priča godine". Fotografije pokazuju kako Aboridžini u Australiji namjerno pale šikaru prema vjekovnoj tradiciji kako bi spriječili nekontrolisane požare. Rođena žena i njeno dijete posjećuju muža na poslu. U pozadini, muškarci selektivno i polako spaljuju šiblje kako bi osigurali da ne izbiju veliki razorni požari tokom sušnijih mjeseci u godini.

Matthew Abbott, i sam Australac, pratio je autohtono stanovništvo Newarddeken u svojoj foto-priči. Autohtoni Australci su hiljadama godina strateški palili zemlju kako bi zaštitili svoju okolinu. Ovdje grupa žena traži kornjače štapovima. Uskoro će trava biti spaljena kako bi se olakšao lov. Australski aboridžini noću love zmije. Spaljuju koru drveća kako bi dobili prirodni izvor svjetlosti.

Crni zmaj (ptica grabljivica veličine mišara) leti kroz dim iz kontrolisane vatre koja se diže iznad australskog sela. On juri insekte koji bježe od plamena.


Lalo de Almeida iz Brazila pobijedila je u kategoriji "Najbolji dugoročni projekat" sa serijom o ugroženoj prašumi Amazona. Amazonska prašuma je pod ozbiljnom prijetnjom. Rudarstvo, krčenje šuma i eksploatacija prirodnih resursa naglo su porasli od predsjedavanja Jaira Bolsonara. Na fotografiji se vide djevojke iz Pirahãa koje čekaju na Trans-Amazon autoputu u nadi da će dobiti grickalice i sok.

Nakon demonstracija protiv brane Belo Monte na rijeci Xingu, grupa Munduruku Indijanaca čeka na aerodromu.

Ovaj pogled iz vazduha prikazuje gradilište brane Belo Monte na rijeci Xingu u septembru 2013. Više od 80 posto riječne vode je već preusmjereno za izgradnju hidroelektrane. To ima negativne posljedice po prirodu i ljude koji žive nizvodno.

Gotovo potpuno krčena šuma u Apuu, zajednici na Trans-Amazonskom autoputu u južnoj državi Amazonas.


Ulični psi stoje ispred mesnice u Vila da Resaci, gradu u brazilskoj državi Para. Nekada su tu bili brojni rudnici zlata, a sada je mjesto gotovo potpuno pusto.



Pobjednica u kategoriji "Otvoreni format" je ekvadorska umjetnica Isadora Romero sa multimedijalnim formatom "Krv je sjeme". Pobjednički projekat je video sastavljen od digitalnih i filmskih fotografija. Ličnim pričama propituje teme kao što su imigracija, kolonizacija i povezani gubitak znanja.

Isadora Romero kreće na putovanje u selo svojih predaka u Une, Cundinamarca, Kolumbija, i istražuje zaboravljena sjećanja na zemlju i nestanak sjemena. (još snimljeno iz videa) Njen djed i prabaka bili su čuvari sjemena i uzgajali su nekoliko sorti krompira. Danas postoje samo dvije njegove varijante. (još snimljeno iz videa)

Crno-bijeli kolaž krumpira i fotografija predaka.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen