Montag, 18. April 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Ukrašen za trku

Ukrašeni pleteni rep konja tokom Ghode Jatre, poznate svečanosti konjskih trka u Katmanduu, Nepal. Svečanost se održavaju da bi se otjerao demon Gurumapa. Organizuju ga zajedno nepalska vojska i policija, krajem marta ili početkom aprila. Trke konja i drugi progrmi imaju za cilj da uplaše demona.



Upomoć, uprljao sam aerodrom!

Ogromno lizalo koja ovoj sceni sa singapurskog aerodroma Changi daje nadrealni izgled samo je reklamni potez. Međutim, ono što se dešava na aerodromu je neobično, jer osim dvije stjuardese, na putovanju avionom nema nikoga. Singapur je 1. aprila otvorio svoje granice za potpuno vakcinisane putnike, a veliki broj putnika bi trebao tek da dolazi. Broj slučajeva korona bio je drastično porastao od početka godine.



Povratak unazad

Muškarac se opušta na svom skuteru ispred zatvorenog područja Shanghaija. Karantin u ekonomskoj metropoli bio je produžen, više nego što je bilo planirano zbog velikog broja korona, slučajeva. Takve mjere se više ne primjenjuju u Evropi. Ljudima nije bilo dozvoljeno da napuštaju svoje domove u pogođenim područjima Shanghaija, a hrana se stanovnicima dostavlja preko improvizovane ograde.



Pripreme za jubilej

Vojnik Britanskog konjičkog puka pao je sa svog irskog crnog konja dok je u londonskom Hyde parku trenirao za čuvenu paradu “Trooping the Color” koja će se održati 2. juna. Jedan oficir je morao pomoći da se čovjek pod punom spremom ponovo vrati u sedlo.

Pogotovo ove godine na paradi sve mora biti kako treba. U čast 70. godišnjice tron jubileja kraljice Elizabete II (95), britanska monarhija je najavila proslavu tokom dugog vikenda, od 2. do 5. juna.

Parada „Trooping the Color” sa oko 1400 vojnika, 200 konja i 400 muzičara trebalo bi da bude uvertira u svečanosti. Kada se tog dana pokažu boje trupa, jedan ovako manje stabilan vojnik mogao bi proći sa malo više plavih fleka.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen