Freitag, 29. April 2022

Drvo iz Tule, najdeblje stablo na svijetu

 





Uz Svjetski dan drveta, 25. april, svjetska udruženja za zaštitu šuma skreću pažnju na svoje zahtjeve za održivim upravljanjem šumama.

U međuvremenu, usvijetu još postoje impresivna stabla rekorda. Najdeblji je ćelavi čempres u meksičkom gradu Santa María del Tule. Ginisova knjiga je 2005. godine zabilježila obim stabla 36 metara (prečnik oko 11,5 metara).

Najviše stablo na svijetu je sekvoja Hyperion, a visoko je nevjerovatnih 115,6 m. Staro je oko 700-800 godina., otkriveno je u udaljenom djelu Nacionalnog parka Redwood u Kaliforniji, 2006. godine.


Uz temu:

Árbol del Tule, stablo iz Tule, je primjerak drveta star otprilike 1400-1600 godina, a spada u vrstu meksički ćelavi čempres (Taxodium mucronatum).

Drvo Tule nalazi se u Santa María del Tule u meksičkoj državi Oaxaca. On je jedno od najvećih stvorenja na zemlji. Prema zvaničnim informacijama meksičkog SEDUE (Secretaría de Desarrollo Urbano y Ecológico), "Drvo Tule" ima visinu od 41,85 m i težinu od 636 tona. U nivou tla, njegov obim je 46 metara. Kada su 1996. godine isječeni duhi dijelovi drveta, nakupilo se 10 tona drveta. Prema legendi Zapoteka, drvo je prije 1400 godina zasadio Pechocha, sveštenik astečkog boga Ehekatla. I danas se u blizini stabla nalazi svetište, crkva Santa Maria del Tule. Drvo je dobilo nadimak "Drvo života" jer se karakteristike njegovog kvrgavog debla mogu tumačiti kao životinjske figure.

Ideja za obilježavanje ovog dana nastala je 1872. godine. Američki novinar Julius Sterling Morton 1872. godine objavio je Rezoluciju o Danu drveta u kojoj je od savezne države Nebraske zahtijevao obilježavanje ovog dana svake godine. 10. aprila iste godine u toj saveznoj državi, koja je inače veoma oskudna šumama, zasađeno je više od milion stabala. U idućih dvadeset godina praksa obilježavanja ovog dana proširila se cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

U evropskim državama ovaj dan se počeo obilježavati tek skoro stotinu godina kasnije. 1951. godine kada su Ujedinjene Nacije donijele odluku o ustanovljenju Međunarodnog dana drveta. U skladu su organizovane prve simbolične akcije sađenja drveća. Danas mnoge zemlje širom svijeta obilježavaju Dan drveta, obično u proljeće, iako sam datum varira, u zavisnosti od klime i početka sezone sadnje drveća.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen