Mittwoch, 6. April 2022

Iz stare štampe: Okružni sud u Mostaru, list “Bošnjak” 1893. godine

 









Fotografije i tekst iz kalendara lista „Bošnjak“ iz 1893 godine, Okružni sud u Mostaru...

"Gradnja ovog zdanja, za koje je gragjevinsko odjeljenje zemaljske vlade sačinilo nacrt, dočim je okružna oblast u Mostaru izvela gradnju, otpočela je 1891. a dovršena je 1892. Ovaj se objekat sastoji od zdanja za sami okružni sud i od zdanja za hapsanu sa okolnim zidom i nužnom stražarnom.

Zdanje za sud nalikuje zdanju vrhovnog suda u Sarajevu, ima dva kata sa središnjim dvorištem, koje sa obzirom na klimu u Mostaru nije prekriveno. Oko ovoga dvorišta smješteni su hodnici i predsoblja, iz kojih se ulazi u pomoćni ured, u obadvije dvorane za raspravu zajedno sa vijećnicomm u odaje za referente, advokate, svjedoke itd. Velika raspravna dvorana viskoka je za dva boja radi toga, da u njoj bude dobra ventilacija. Široke stepenice vode iz prizemlja u gornje katove.

Zdanje je za hapsanu takogjer na dva kata a gragjeno je slično gotovim okružnim hapsanama u Banjaluci i D.Tuzli. U njemu ima mjesta za 120 hapsenika (110 muškinja i 10 ženskinja). Osim stana za hapsandžiju imaju u njemu naravno još i uzgredne prostorije za primanje kažnjenika, za njihovo zanimanje itd. Ovdje je obzirom na klimu uvedeno grijanje drvima mjesto vrućom vodenom parom, kao što je u hapsanama u Banjaluci i D.Tuzli.

Hapsana kao i okružni sud imaju obilno pijaće vode iz novog vodovoda. Cjelokupni gragjevinski troškovi sa zemljištem no bez unutrašnjeg uregjenja čine u svemu 166 000 for."

Prilozi: nacrti iz 1891. i fotografije iz kasnijeg perioda

priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen