Samstag, 30. April 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Nezamislivo uništavanje

Ruska vojska je pucala i na civilne ciljeve. Tokom napada na malo selo Ševčenkovo, ova kuća je potpuno izgorila. Prema informacijama iz Ukrajine, čak do 30 posto infrastrukture u ovoj zemlji je već oštećeno ili uništeno od početka rata. Više od 4,7 miliona ljudi izbjeglo je iz zemlje u posljednja dva mjeseca.



Protest protiv seksualnog nasilja

Tokom skupa, jedna demonstrantkinja je skrenula pažnju na brojene žrtve silovanja od strane ruske vojske u Ukrajini i Siriji. U posljednjih nekoliko dana, sve više žena je prijavilo da su bile zarobljene u ratu u Ukrajini i često satima zlostavljane. Čim su se pojavile prve naznake ovih zločina, organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International su zahtjevale da se pokrene istragu o navodnim ratnim zločinima Rusije.



Tiho sjećanje na mrtve

Grobovi pokojnika bili su okićeni su se tokom Svete sedmice u Irpinu. Borbe su trajale danima u ovom gradu zapadno od Kijeva. Krajem marta gradonačelnik je najavio da će Irpin u potpunosti ponovo biti u potpunosti na ukrajinskim rukama. Istovremeno je pretpostavio da je u Irpinu ubijeno oko 300 ljudi. Čak 80 posto kuća u gradu je neuseljivo.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen