Samstag, 23. April 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Jedna veoma mlada boginja

Žene, čak i one vrlo mlade, u Indiji öesto moraju da izdrže puno više, nego što bi se to moglo zamisliti na Zapadu. Ova djevojčica se, međutim, smatra živom boginjom: izabrana je za Kumari na osnovu svojih fizičkih karakteristika i tako utjelovljuje inkarnaciju boginje straha Taleje.

U prilikama kao što je hinduistička Navratri svečanost, djevojčica sjedi nepomično, kao na slici, bez dopuštenja da nogama dodirne nečisto tlo, i biva obožavana od strane hodočasnika. Činjenica da boginja rata, po imenu Druga, na svečanostima Navratri biva obožavana punih devet dane, ne odgovara trenutnim prioritetima sata, već je dio kulturne baštine.



Mirna vremena u zaljevu

Pod preovlađujućom ratnom prijetnjom, svijet sve češće razmišlja o invaziji Kubanskog zaljeva svinja, Bay of Pigs, u aprilu 1961.: podstaknuti od strane Johna F. Kennedyja, predsjednika SAD, kubanski prognanici stacionirani u Gvatemali napali su zemlju kako bi s vlasti zbacili komunističkog predsjednika Fiedela Castra. Treći svjetski rat je tada je bio vrlo blizu, kao i sada. Ali danas vlada mir nad Zalivom svinja. Milioni rakova se ovdje izlegu na početku proljetnih kiša, i odmah jure u sigurno more.



Nije ono što mislite

Nasuprot neugodnom izgledu, ovo nije komandos rasističkog i nasilnog Ku Klux Klana, koji i dalje povremeno provode teror nad Crncima, Jevrejima i komunistima na jugu SAD-a. Umjesto toga, članovi Bratstva raspeća (Hermandad de la Crucifixion) okupljaju se na Uskršnjoj procesiji. Osnovano je tek 1977. godine, dvije godine nakon smrti španskog fašističkog vođe Franka, tako da nisu mogli počiniti zločine vrijedne pomena.



Pogled užasa

Sa 99 godina, Motrija Oleksijenko je dovoljno stara da se prisjeća užasa prošlosti.

Za Holodomor, glad koju je planirao Staljin i koji je ubio milione Ukrajinaca 1930-ih.

Ili teror nemačke okupacije u deceniji koja je slijedila.

Sve to je preživjela.

Sada, pred kraj njenog života, horor se vratio u njeno selo Andriyivka na istoku zemlje.

Ruske okupatorske snage ostavile su za sobom teška razaranja.

Starija žena leži u prostoriji bez grijanja, a o njoj brine njena kćerka.

I obilježena ratom.

(news)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen