Dienstag, 12. April 2022

Pazi, pas!

 


On stoji kao heroj, u žutoj svjetlosti koja sija kroz sive ruševine davno izgubljenog grada.

Putovao je iz budućnosti u daleku prošlost. Uskoro će staviti jednu nogu ispred druge i prodrijeti u najdublje tunele koje su izdubili pljačkaši kroz najopasnije podzemne prolaze Pompeja, gdje je ljudima onemogućen pristup.

Arheološki park u blizini Napulja unajmio je metalnog četveronožnog prijatelja da istraži sigurnosne rupe na drevnom lokalitetu zajedno sa autonomno letećim laserskim skenerom.

Kao što mu ime sugerira, pas robot od Boston Dynamicsa, zvan Spot, može prikupljati informacije i o najmanjim "flekama". On pomalo podsjeća na Wall-E iz istoimenog animiranog filma, posljednjeg preživjelog na zemlji koji i dalje čistiti smeće koje smo mi ostavili u toku 700 godina.

Spot djeluje kroz naslijeđe civilizacije, daleko iza nas. Vezuv je eruptirao prije tačno 1943 godine, ostavljajući Pompeje u ruševinama i pepelu.

Ovoj 73 kilograma teškoj životinji - ljudski automat bi vjerovatno bio previše zastrašujući, što je i Frojd već znao - administratori Pompeja su sada dali novo značenje poznatom natpisom "cave canem", Pazi, pas!

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen