Samstag, 23. April 2022

Mitovi stadiona Wembley

 


Istorija će se ponovo pisati u subotu veče, na Wembleyu, najpoznatijem stadionu na svijetu, gdje će pred 94.000 gledalaca Tyson Fury (33) i Dillian Whyte (34), odboksovati meč za titulu svjetskog prvaka u boksu.

Ovaj stadion je drugačiji od bilo kojeg drugog na svijetu. To je legenda, mit. Baš kao i bijeli dres Real Madrida.



Otvoren je 1923. godine kao “Empire Stadium”, a pet godina kasnije preimenovan po istoimenom dijelu grada Londona, u kojem se nalazi. Stadion legenda.

Današnji stadion Wembley je izgrađen na mjestu "staroga" Wembleya, koji je srušen 2003. godine. Datum završetka gradnje piše se 9. mart 2007, kada je stadion predat na upotrebu FS Engleske.


-Ovdje je Muhammad Ali († 74) pao protiv Henryja Coopera († 76) 1963. godine i na kraju ipak pobijedio.

-Michael Jackson († 50) je ovdje nastupio 15 puta pred ukupno preko 1,1 milion posjetilaca.



-Ovdje je Engleska prvi i jedni put postala Svjetski šampion u fudbalu 1966. godine, pobjedom nad Njemačkom rezultatom 4-2. Do danas je nerazjašnjen jedan priznati gol. Da li je bio ili nije? Gol koji se u istoriji fudbala piše kao “Wembley gol”. Nijedan drugi gol, nigdje u svijetu, nije nazvan po stadionu.



-Ovdje su Queen i Freddie Mercury († 45) izveli legendarni dobrotvorni koncert Live Aid protiv siromaštva u Africi 1985. godine, pred 75.000 obožavalaca.

-Ovdje je Njemačka osvojila EP 1996. godine, nakon što je u polufinalu pobijedila protiv Engleske (7:6 na penale), a titulu osvojila jedinim “Zlatnim golom” protiv Češke (2:1). To pravilo, da se finale prvenstva odlučuje nakon postignutog pogotka u prodežecima, pravilo “zlatnog gola”, ukinuto je odmah nakon ovog prvenstva, i nikad više se nije primjenjivalo



-Ovdje su 2017. godine Anthony Joshua (32) i Wladimir Klitschko (46) vodili epsku borbu u teškoj kategoriji pred 91.000 navijača. Opet i opet Wembley.

-Na Wembliju j održano finale Evropskog prvenstva u fudbalu 2021. godine. Italije je pobijedila domaćina Englesku nakon produžetaka, na penale sa 3:2 (1:1, 0:1). Bila je to jedinstvena prilika da Engleska po prvi put postane prvek Evrope, ali su mnogi poraz Engleza na Wemblyju opisali kao zlu kob “Webmbley gola” iz 1966.



-Naravno, imamo i mi svoja sjećanja i mitove, vezane za Wembley. Ovdje je Franjo Vladić Kulje, član zlatne generacije mostarskog Veleža iz sedamdesetih godina, a posebno legendarnog trojca BMV, 1972. godine, kao reprezentativac Jugoslavije, dao gol Englezima, u utakmici koja je na kraju završena rezultatom 1:1.



-Večeras će se ovdje ponovo pisati historija. Pred 94.000 navijača (evropski rekord!), Tyson Fury (33) i Dillian Whyte (34) bore se za pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Meč uživo nau počinjenod 22 sata.

(sport)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen