Freitag, 22. April 2022

U Mostaru 1890. - 1891. godine – Velika Tepa




23 Velika Tepa je bila maleni trg, a nalazila se na Carskoj džadi (Glavna ulica), tačno na mjestu gdje se ulica Stari most stepeništem spaja s Glavnom. Riječ Tepa je preuzeta iz turskog jezika, a inače označava tjeme, brežuljak, uzvišenje u odnosu na nešto. Pošto je dio na Carskoj džadi (Glavna ulica) bila uzvisina u odnosu na Hendek u Potkujundžiluku, odnosno Stari most, dobila je ime Velika tepa. Širi pojam Velika tepa je podrazumjevao dio od Ćejvan-ćehajine džamije do dijela gdje Suhodolina presjeca Glavnu ulicu. Bilo je to mjesto okupljanja, mjesto kupovine i prodaje, te mjesto izvršenja smrtnih kazni vješanjem ili „mušketanjem“ (strijeljanjem) u staro tursko vrijeme a sa time je nastavila i AU u prvim godinama okupacije, na njoj je telal saopštavao naredbe i ukaze koje su dolazile od bosanskog valije ili Istanbula i Beča, na njoj su čitane i dobre i loše vijesti, na njoj su se čitale licitacije, organizovala veselja povodom dolaska na prijestolje novog sultana ili povodom rođenja princa a na Velikoj tepi je održano i vijećanje Mostarca povodom ulaska AU vojske u BiH, tu su održavana i onovremena sportska takmičenja u hrvanju, bacanju kamena sa ramena i skoku u dalj. Isti status je imala i za vrijeme AU vlasti, premda su Potkujundžiluk i Priječka čaršija u doba Austrougarske dobrano preuzeli prijašnju ulogu Velike tepe.


Centar za informaciju u dokumentaciju Mostar - Cidom” i facebook grupa “Bosna i Hercegovina- fotoenciklopedija” došli su u posjed vrlo vrijednih fotografija grada Mostara iz 1890. – 1891. godine.

U narednom periodu ćemo krenuti u poglede na grad Mostar iz tog perioda, uz kratke osvrte na objekte koji se vide na slici, a služeći se našom dosadašnje prikupljenom dokumentacijom i literaturom.

Na osnovu stanja, postojanja ili nepostojanja nekih objekata, sa sigurnošću se može utvrditi da se radi o zimskom periodu između 1890. i 1891. godine.

Radi se o četiri fotografije – panorame koje prikazuju Mostar, pretežno na lijevoj obali rijeke Neretve, počevši sa sjevera, od Sjevernog logora, pa do juga i naselja Luka, s tim da se donja tačka ove mahale, Šarića džamija, ne vidi na ovim fotografijama.

Na ove četiri fotografije pogled smo zaustavili na 33 objekta ili područja, i uz zaokruženi pogled na slici, dali kratki opis onoga što se vidi na fotografiji.

(Cidom Mostar/BiH fotoenciklopedija)

(Džabirov, Vrančić, Špago)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen