Samstag, 9. April 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Dvostruki klik

Neki modeli ni ne primećuju šta se dešava oko njih. Ovi novorođeni i lijepo upakovani blizanci iz Banda Aceha, Sumatra, mirno drijemaju dok Fanny Nurdiana pritiska okidač. Fotografkinja je specijalizovana za snimanje velikih trenutaka u životu porodice na veoma poseban način. Ona ne nudi samo snimanja sa novorođenčadima, već i motive na kojima mališani po prvi put sjede kako treba. I svi mladi roditelji to znaju: gospođa Nurdiana nije samo dobar fotograf, već i osoba sa puno strpljenja.


Pomješana osjećanja

U srebrenoj vjenčanici dizajnerice Vivienne Westwood, advokatica Stella Moris čeka da bude primljena u Belmarsh, londonski zatvor sa maksimalnim osiguranjem. Tamo se vjenčala sa zatvorenpm osnivačem Wikileaksa Julianom Assangeom u prisustvu dva svjedoka i četiri gosta. Ovaj 50-godišnjak se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama, gdje se suočava s krivičnim prijavama zbog objavljivanja povjerljivih informacija o američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku. "Veoma sam srećna i veoma tužna", rekla je mlada, prošle nedelje nakon venčanja.


Jagma za jastucima

Žena šije jastučnice s likom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Motiv je fotografija šefa države sa trodnevnom bradom i zelenom majicom – baš kao što je svijet upoznao 44-godišnjaka u njegovim dirljivim govorima i video-apelima dok promoviše svoju potlačenu zemlju.

Ideju za produkciju je dao češki umjetnik Tomas Brinek. Kampanja, prvobitno zamišljena kao satirična, sada je postala hit: nakon samo nekoliko dana prodato je više od 2.000 jastuka, a proizvodi se i prodaje i dalje. Prihodi se upućuju ljudima, kojima je potrebna pomoć u Ukrajini.


Igre s vatrom

Stotine hiljada ljudi širom svijeta protestovalo je prošlog vikenda protiv ruskog agresorskog rata u Ukrajini - u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, žene su plesale oko zapaljene Putinove lutke. Tamošnja vlada sebe smatra ugroženom politikom Kremlja, i vodi kampanju za bliske veze sa EU. Dva dijela ove republike su pod kontrolom Moskve, od ruske invazije 2008. godine. Jedan tamnošnji lider separatista najavio je da će Putinu poslati vojna pojačanja u Ukrajinu; i kako bi njegovi borci "gorjeli" za ovu misiju.

(stern)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen