Dienstag, 5. April 2022

Simbol opraštanja i kraja

 


Svjetlucava sfera uskoro će zaroniti iza riječnog pejzaža glatkog kao ogledalo. Sunce se spušta blistavo crveno, okruženo nježno plutajućim oblacima. Zalazak sunca jedan je od mirnijih motiva u umjetnosti – a opet simbol oproštanja i kraja.

Na slici Archipa Kuindscija “Crveni zalazak sunca iznad Dnjepra”, ukrajinska rijeka, koja je posljednjih nedelja ponovo postala linija fronta, strateški važan transportni put i prirodni bedem za vojsku, vidi se tako pusta i netaknuta. Kuindschi je naslikao naizgled tihu sliku 1905. godine, kada je u Carskom carstvu prvi put izbio sve veći poriv za revolucijom. Car Nikolaj II je morao da napravi ustupke, donesen je ustav, osnovan parlament, dozvoljene političke stranke i ublažen pritisak na etničke i verske manjine. Bio je to početak kraja jedne ere: u februaru 1917. je pala vladavina careva. Ne znamo koliko je Archip Kuindschi mislio na svoj zalazak sunca. Ono što znamo jeste da je bio član "Peredvizhniki" ("Lutača"), grupe umetnika koji su se jasno pozicionirali protiv cara.

Muzej u njegovu čast u Mariupolju, koji je otvoren 2010. godine i posvećen je slikarstvu 19. veka, uništen je od ruskih bombi prije nekoliko dana.

Od vojnika iz zemlje koju Kuindschi, rođen u Mariupolju 1841. a umro u Sankt Peterburgu 1910., nikada ne bi smatrao neprijateljem. Muzej Kuindschi, smješten u vili u stilu secesije, sada se pridružuje sve većem broju kulturnih objekata uništenih u ovom apsurdnom ratu, uključujući mariupoljsku umjetničku školu G12, u kojoj se sklonilo 400 ljudi, a onda su na nju pale bombe.

Naš „Crveni zalazak sunca iznad Dnjepra“ – za razliku od mnogih drugih slika, dokumenata, fotografija umetnika i njegovih savremenika iz tog perioda – bezbjedno visi u Metropoliten muzeju u Njujorku.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen