Freitag, 15. April 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Pitanje snage

Postoje izazovi u životu koji izgledaju beznadežnije nego što jesu. Kao što je, prilično veliki i prilično težak ribarski čamac odgurati sa plaže nazad u vodu. Čini se da je ovih 15 snažnih momaka na plaži u Teknafu u Bengalskom zaljevu već prije riješavalo ovaj problem, Izgleda da svi ovdje tačno znaju šta treba da uradem kako bi tradicionalni mjesečev čamac, koji se koristi samo na ovim prostorima, uz pomoć vreća s pijeskom navukli na klizne točkove. A šta Kahn, aa Neptuna, tamo radi, samo je pitanje plime i oseke.



Bagdad pleše

Učenice baleta pripremaju se za nastup na godišnjoj svečanoj ceremoniji Muzičke baletske škole. Na akademiji, koja je osnovana 1968. godine, studiraju djevojčice i dječaci od 6 do 18 godina. Strogi časovi počinju u popodnevnim satima, zatim se djeca i mladi upuštaju u bajkovite predstave, poput „Labuđeg jezera“ Čajkovskog i sliöno.

Irak iza sebe ima decenije diktature, rata i terora. Budući da vjerski fanovi demoniziraju ples kao neislamski, nastupi su podložni strogim ograničenjima. Publika na predstavama ovih učenika su uglavnom njihovi roditelji.



Na otvorenom putu

U kijevskom predgrađu Buča, gradske vlasti su prošle nedjelje pronašle tijela ubijenih civila. Nešto prije, ruski vojnici su se nakon višenedjeljne opsade povukli. Prema riječima svjedoka, pucali su na Ukrajince neselektivno. Neki su ubijeni na putu kući iz kupovine, drugi su pogubljeni sa svezanim rukama. Na tom području pronađena je masovna grobnica. Prema ukrajinskim vlastima, na tom području pronađeno je preko 400 tijela. Fotografi, istražitelji i zaposleni u organizacijama za ljudska prava pokušavaju pomoći u rješavanju ratnih zločina.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen