Sonntag, 17. April 2022

Nova vrsta zabave – Surfanje niz vulkan

 







Grupa turista se penje na Cerro Negro. Uspon na 728 metara visoki vulkan u Nikaragvi traje oko sat vremena. Cerro Negro, što znači "Crna planina", svije ime duguje tamnom šljunku od kojeg je napravljen. Vulkan tako čini snažan vizualni kontrast u odnosu na okolne zelene padine iz kojih strši poput velikog krtičnjaka.

Na vrhu, trud je nagrađen panoramskim pogledom na krajolik koji oduzima dah prije spuštanja daskama niz pjesak. Cerro Negro je dio planinskog lanca Cordillera de los Maribios i najmlađi vulkan u Centralnoj Americi - formiran je tek 1850. godine.

Cerro Negro je jedini vulkan na svijetu gdje je moguće ukrcavanje na vulkan. Ovo privlači tragače za avanturom iz cijelog svijeta.

Vodič Lester Centeno pozira za fotografiju ispred padine vulkana. Žeđ za avanturom ljudi koji dolaze u Cerro Negro je blagoslov za bolesnu turističku industriju Nikaragve: malu centralnoameričku državu, koju godinama potresaju politički nemiri, a pandemija korone je donedavno gotovo zaustavila turizam.

Učesnici za spuštanje oblače žute kombinezone i zaštitne naočare - jer je površina vulkana vruća i leteće kamenje može izazvati povrede.

Gas za fotografiju: Jedan turista fijuče niz Cerro Negro dok ga turistički vodič Lester Centeno fotografira.

Za zadovoljstvo zumiranja Cerro Negro, ova žena je potrošila oko 30 dolara, koliko košta obilazak sa vodičem. Ako ne želite sami da nosite svoju dasku na planinu, možete unajmiti lokalno stanovništvo da to urade za oko 4 dolara više.

Nije samo brzo spuštanje ono što nudi uzbuđenje, već i činjenica da je Cerro Negro jedan od najaktivnijih vulkana u zemlji. Već je eruptirao 23 puta, posljednji put 1999. godine. U bliskoj budućnosti očekuje se veća erupcija. Međutim, na vulkan se još uvijek može penjati, jer se erupcije mogu vrlo precizno predvidjeti.

Područje oko Cerro Negra je rijetko naseljeno, zbog čega bi u slučaju erupcije bio mali rizik po ljudske živote. Ipak, poznato je da erupcije vulkana uzrokuju katastrofalnu štetu na zgradama i poljoprivrednom zemljištu zbog široko rasprostranjenog pepela.

Jedan iscrpljen turist se izdržava na dasci. Nagrada za naporan uspon je kratka: potrebno je manje od pet minuta da se na dasci spusti niz pijesak Cerro Negro. Ipak, na putničkim forumima su svi jedinstveni, pogledi sa vrha i adrenalin tokom spuštanja vrijedni su truda.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen