Dienstag, 26. April 2022

Preminula najstarija osoba na svijetu

 



Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, umrla u 119. godini.

Japanka je preživjela dva svjetska rata. Braća Wright su osnovala modernu avijaciju u godini njog rođenja, to je bilo 1903. Atomsku bombu, slijetanje na Mjesec, Fukushimu – sve je to svojim očima vidjela Kane Tanaka. Živahna žena je 2019. godine u Guinnessovoj knjizi rekorda zvanično proglašena najstarijom živom osobom.

Samo jedna građanka svijeta, Francuskinja Jeanne Calment (1875-1997), dokazano je bila starija. 119-godišnjakinja je posljednjih nekoliko godina provela u staračkom domu. Majka petoro djece ustajala je svako jutro u 6 sati i bila je izuzetno aktivna do starosti: Kane Tanaka je išla na izlete sa svojim rolatorom, rješavala matematičke zagonetke tokom dana i pisala pjesme. Ona je bila toliko dobra u društvenim igrama, tako da njeni cimeri i zaposleni u domu protiv nje nisu imali šanse. Nevjerovatno: 2021. godine je željela, i bila spremna da učestvuje u nošenju štafete baklje za Olimpijske igre u Tokiju u invalidskim kolicima – ali je globalna pandemija korone osujetila planove moćne žene.

Kane Tanaka, koja je tokom svog dugog života vodila jedan restoran u Fukuoki, umrla je ustvari 19. aprila 2022. Porodica je objavila njenu smrt šest dana kasnije.



Jedna francuska časna sestra je sada najstarija osoba na svijetu.

Njena pretpostavljena nasljednica je francuska časna sestra Andre, koja je samo 13 mjeseci mlađa. Svoj 118. rođendan proslavila je 11. februara u svom domu za starije osobe u Tulonu, u južnoj Francuskoj. Prije godinu dana, nešto prije svog 117. rođendana, bez problema je preživjela korona infekciju. Iako monahinja francuskog Vincentijanskog reda nije dobila "titulu" najstarije od strane bilo kojeg službenog tijela, to je ona sada de facto, rekao je Laurent Toussaint, koji radi na međunarodnoj bazi podataka IDL.

Treća najstarija, Poljakinja, ima 115 godina, mnogo je mlađa od nje, rekao je. Osim toga, službeno je potvrđen i datum njenog rođenja.

(zan)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen