Samstag, 23. April 2022

Pakao Mariupolja u slikama: Srušene zgrade i uništena egzistencija

 


Rat u Ukrajini sada ulazi u osmu sedmicu. Od tada je lučki grad Mariupolj opkoljen od strane ruske vojske - planirani koridori za izbijeglice su više puta propadali. Snimci iz Mariupolja pokazuju uslove u ratom opkoljenom gradu.

Razbijeni prozori, ulice pune ruševina, a usred njih ljudi kojima se čitava egzistencija preokrenula naglavačke u protekla dva mjeseca. Nekada uspješni lučki grad Mariupolj je ratom pretvoren u apokaliptičnu scenu. (snimak 08.04.2022.)



Čitave ulice nekada živog grada sada izgledaju kao ostaci grada duhova. U međuvremenu su ruske oružane snage preuzele kontrolu nad ovom metropolom. Ruski i proruski vojnici mogu se vidjeti posvuda na ulicama Mariupolja. (snimak: 15.04.2022.)

Preostalo civilno stanovništvo jedva da ima osnovne potrebe za život. Stalno se ponavljaju izvještaji o neuspjelim pokušajima evakuacije. Već neko vrijeme snabdjevanje hranom se može održavati samo putem pomoći. (snimak: 15.04.2022.)


Prema ukrajinskim vlastima, oko osamdeset posto zgrada u Mariupolju je već uništeno. Veliki dio stanovništva već je pobjegao iz grada. Procjenjuje se da je od prvobitnih 440.000 stanovnika u gradu ostalo samo oko 100.000 ljudi. (snimak: 13.04.2022.)

Preostale ukrajinske trupe u gradu su očigledno potisnute u čeličanu Azovstal na obali Crnog mora na jugu lučke metropole. Tu su se trebali skloniti i civili. (snimak 14.04.2022.)



U jednom televizijskom razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je prenosila ruska televizija, ruski predsjednik Vladimir Putin otkazao je juriš na čeličanu. Umjesto napada na čeličanu, trebalo bi napraviti blokadu kako bi se preostale ukrajinske trupe prisilile na predaju. Priča se da Putin na ovaj način želi da zaštiti "živote ruskih vojnika". (snimak 17.04.2022.) Pored preostalih ukrajinskih vojnika, oko hiljadu civila navodno traži sklonište u ogromnom industrijskom kompleksu, u kojem se nalazi veliki broj bunkera i opsežni sistemi tunela. Kada bi ruske trupe uspjele da preuzmu kontrolu i nad čeličanom, Mariupolj bi konačno pao u ruke ruskih okupatora. (snimak 17.04.2022.)

Ukrajinskim braniocima u Mariupolju je ponovljena priliku da polože oružje. U tom slučaju, ruska strana garantuje njihove živote i dostojanstven tretman u skladu sa međunarodnim pravom. Ukrajinska vlada i komandanti tamo stacioniranih jedinica više puta su dopuštali da ultimatumi ruske strane isteknu. Odlazak u rusko zarobljeništvo za njih ne dolazi u obzir. (snimak: 16.04.2022.) Zauzimanje Mariupolja važan je uspjeh za predstojeću rusku ofanzivu na istoku Ukrajine. Ako Rusija bude u stanju da Mariupolj trajno stavi pod svoju kontrolu, više hiljada borbenih trupa bi odmah bilo na raspolaganju za ostatak zemlje. (snimak 16.04.2022.)


Kao iu drugim ukrajinskim gradovima, pojačanje Nacionalne garde moglo bi da preuzme sigurnost Mariupolja u narednim danima. Strahuje se da će se time ukloniti i mogući dokazi o ruskim ratnim zločinima. (snimak: 09.04.2022.)

Sada se čini kao da Kremlj želi da iskoristi preostale civile u gradu kao statiste, za propagandne svrhe. Timovi kamera ruskih emitera i raznih video blogera navodno su nekoliko dana dobili širok pristup okupiranom gradu. Za Putina je to vjerovatno dobrodošla prilika da svom narodu predstavi uspjeh – uprkos stvarnoj patnji civilnog stanovništva. (snimak: 19.04.2022.)

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen